Avukatlar Günü

Avukatlar Günü -Malatya Baro Başkanı Kutlubay: -Avukatlık hizmeti en az sağlık ve eğitim hizmetleri kadar önemli ve yaşamsaldır. Sağlık ve eğitim hizmetlerinden yüzde 8 oranında avukatlık hizmetinden ise yüzde 18 oranında KDV


MALATYA (A.A) - Malatya Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, avukatlık hizmetinin en az sağlık ve eğitim hizmetleri kadar önemli ve yaşamsal olduğunu belirterek, sağlık ve eğitim hizmetlerinden yüzde 8 oranında, avukatlık hizmetinden ise yüzde 18 oranında KDV alınmasının adaletsiz bir tutum olduğunu savundu.
     Kutlubay, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Baro Başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Türkiyede avukatların ve onların örgütü olan baroların, ilk defa örgütlendikleri gün olan 5 Nisanın 1987 yılından bu yana Avukatlar günü olarak kutlandığını hatırlatan Kutlubay, mesleklerinin önemini anlattı.
     Kaba gücün yerine merhameti, adaleti, hakkaniyeti avukatların koyduğunu dile getiren Kutlubay, avukatların her geçen gün kan kaybettiğini, sayıları 100ü geçen hukuk fakültelerinden yılda 8 binin üzerinde hukukçunun mezun olduğunu, bunların tamamına yakınının da herhangi bir sınav veya elemeye tabi tutulmadan avukat olduğunu belirtti. Kutlubay, bu durumun hem niteliksel hem de niceliksel olarak mesleğe zarar verdiği görüşünü savundu.
     Avukatların, gerek yargı mercileri ve gerekse diğer idari kurum ve kuruluşlarda bulunan bilgi, belge ve dosyalara erişmede zorluk ve engellemelerle karşılaştığını ileri süren Kutlubay, yargı organlarından kanun hükmüne uygun uygulama yapmaları, avukatların yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil ettiklerini, kamu hizmeti yaptıklarını göz önüne almalarını ve mesleklerini icra etmelerini kolaylaştırmalarını istedi.
     CMK kapsamında zorunlu müdafilik yapan avukatların aldıkları ücretlerin, avukatlık asgari ücret tarifesinin altında olduğunu kaydeden Kutlubay, kamu avukatlarıyla benzer işleri yapan kamu görevlileri arasında özlük ve mali haklar yönünden büyük farklar bulunduğunu savundu.
     Kamu avukatlığı kurumunun, mesleğin özelliğine uygun olarak bağımsız ve özerk bir yapıya kavuşturulması için gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını talep eden Kutlubay, Avukatlık hizmeti, en az sağlık ve eğitim hizmetleri kadar önemli ve yaşamsaldır. Sağlık ve eğitim hizmetlerinden yüzde 8 oranında, avukatlık hizmetinden ise yüzde 18 oranında KDV alınması adaletsiz bir tutumdur. Avukatlık hizmetinden de sağlık ve eğitim hizmetlerinde olduğu gibi yüzde 8 oranında KDV alınması gerekir diye konuştu.
     Hukuk fakültelerinin öğretim kalitelerinin artırılması gerektiğini belirten Kutlubay, ayrıca yürürlükteki Avukatlık Kanununun ihtiyaçları karşılayamadığını, yeni bir Avukatlık Yasasına ihtiyaçları olduğunu söyledi.
     Yeni Anayasa çalışmalarına da değinen Kutlubay, sivil bir anayasa yapma fırsatının kısır ideolojik ve siyasi çekişmelere heba edilme lüksü bulunmadığını ifade ederek, Gelecek kuşaklarımıza, gençlerimiz ve çocuklarımıza, tarihe karşı sorumluyuz. Bu yüzden daha özgür, daha çağdaş ve demokratik bir Türkiye için el ele vermeli, yüreklerimizi ortaya koymalı bu sürece katkı sağlamalıyız. Farklılıklarımızın zenginliklerimiz olduğunu bilinciyle her tür ideolojiden arındırılmış, değişmez maddeleriyle geleceğe ipotek koymayan, özgürlükçü, çoğulcu ve demokratik bir Anayasayı toplumuzdan esirgemeye hakkımız olmadığını düşünüyorumdeğerlendirmesinde bulundu.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Emine Konuk

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER