Aydın İl Genel Meclisi nemin incire

Aydın İl Genel Meclisi nemin incire verdiği zarar için araştırma başlattı -Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Özkan: Gelecek yıllarda barajlar ve göletler nedeniyle yükselecek nem oranlarından sonra incirde kalite düşüklüğü yaşana


AYDIN (A.A) - İncirliova ve Germencik ilçe sınırları içerisinde son yıllarda kurulan baraj ve göletlerin incir üretimine etkilerini araştırmak üzere Aydın İl Genel Meclisi Tarım Hayvancılık ve Orman Komisyonu üyeleri, Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğünü ziyaret etti.
     Turan Türkmen başkanlığındaki komisyon üyeleri, bölgede üretilen incirde son yıllarda ekşime, çatlak ve erime sorunlarının çoğalması dolayısıyla istasyon müdürü Ramazan Özkandan bilgi aldı.
     Özkan, nem oranı ortalaması yüzde 35-45 arasında değişen Aydında İkizdere Barajı çevresinde bu rakamın yüzde 69lara kadar çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
     Yüksek nem oranının oluşması, incirde ekşime, erime ve çatlama meydana getirmektedir. Son yıllarda bu tür incirler çoğalmaya başladı. Özellikle İncirliovanın İkizdere Barajı yanındaki Şirindere ve Köprüovası köylerinde beş yıl içerisinde incir ağacı yerine meyve ağaçları dikilmesi gerekiyor. Çünkü nem oranı yükseldikçe barajın iki katı büyüklüğündeki alanda incir yetişmez, yetişse bile sağlıklı ürün olmaz. Gelecek yıllarda barajlar ve göletler nedeni ile yükselecek nem oranlarından sonra incirde kalite düşüklüğü yaşanacaktır bu konuda geniş çaplı bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum.
    
     Muhabir: Necip Uyanık / Suat Deniz / Binnaz Ersoy
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Aydın İl Genel Meclisi nemin incire Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER