Aydınlatma sistemi, çocuklarda miyopi ilerlemesini hızlandırabilir

Aydınlatma sistemi, çocuklarda miyopi ilerlemesini hızlandırabilir


KOCAELİ (A.A) - Dünya Göz Hastanesinden Prof. Dr. Orhan Elibol, dikkat edilmediği takdirde aydınlatma sisteminin çocuklarda miyopi ilerlemesini hızlandırabileceğini bildirdi.
     Elibol, yaptığı yazılı açıklamada, gözlerin yakındaki cisimleri net olarak gördüğü ama uzaktaki cisimleri net göremediği bir durum olan miyopinin, çocukları büyüme çağında tehdit ettiğini kaydetti.
     Okul döneminin başlamasıyla birlikte aydınlatma sistemine dikkat edilmezse, çocuklarda miyopi ilerlemesinin hızlanabileceğini belirten Elibol, bilgisayar ekranına yakın çalışmak ve yanlış ışık seçiminin de bu süreci hızlandıracağını ifade etti.
     Elibol, gece mutlaka karanlıkta yatmak gerektiğini vurgulayarak, göz kaslarının tıpkı vücuttaki diğer kaslar gibi rahatlamaya ve gevşemeye ihtiyacı olduğunu anlattı.
     Işığın her zaman gözün içinde var olan gözbebeğinin küçülüp büyümesini ve gözün uyum yeteneğini sağlayan kasların kasılmasına neden olduğunu hatırlatan Elibol, miyopinin oluşumunu ve ilerlemesine katkıda bulunan mekanizmayı çalıştırmaması için bu kasların gevşemesi gerektiğini vurguladı.
    
     -Evde sarı ışık kullanın-
    
     Elibol, çalışırken göze direk gelen parlak ışıklardan korunulması gerektiğini belirterek, şunları şunları bildirdi:
     Parlak ışıklardan korunmamız gerek. Bilgisayar ekranımız kapalıyken eğer ekranda bir parlama ya da dışarıdan gelen ışığın yansıması oluyorsa, ekranın yerini değiştirmemiz gerekebilir. Baktığımız ekran parlamamalı, çalışırken direk karşıdan gözümüze ışık gelmemeli. Evde tercihen gün ışığı, sarı ışık kullanılması, beyaz ışığa göre daha avantajlı olacaktır.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER