Ayvalıkta, Kalp sağlığı semineri

Ayvalıkta, Kalp sağlığı semineri


BALIKESİR (A.A) - Ayvalık Belediyesi ve İzmir Kent Hastanesi iş birliğiyle düzenlenen Kalp sağlığı ve korunma yöntemleri semineri, İsmet İnönü Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
     İzmir Özel Kent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tümüklü, seminerde yaptığı konuşmada, kalpteki koroner arterlerin, kalbin etrafını çevreleyerek kalbin beslenmesini sağlayan atardamar olduğunu söyledi.
     Beslenme bozukluğu, aşırı yemek yeme, yağlı beslenme, hareketsiz bir yaşam sürme gibi nedenlerden tüketilen yiyeceklerin yan maddelerinin damarlarda biriktiğini ifade eden Tümüklü, damar duvarının elastiki genişleyebilen bir yapıda olduğunu ifade etti.
     Bazen damardaki kan miktarının arttığını, ancak bunun insanlara basınç artışı olarak dönemediğine işaret eden Tümüklü, tuzlu bir şeyler yendiğinde dengeyi sağlamak için vücudun su tuttuğunu ancak kan basıncının (tansiyon) hemen artmadığını bildirdi.
     Bunun damarın esneyerek, kan miktarını dengelemesinden kaynaklandığını dile getiren Tümüklü, şöyle konuştu:
     Kardiyoloji uzmanları tarafında yapılan muayene sonrasında yapılan tetkikler sonucu hastaya en uygun tedavi yöntemi seçilir. Her hastaya aynı yöntem uygulanmaz. Hastanın şartları göz önünde tutularak, kemoterapi (ilaç tedavisi) ya da cerrahi tedavi yöntemi seçilir. Genelde ilk tercih edilen yöntem, ilaç tedavisidir. Hastalık, kronik bir seyir gösterdiğinde tedavisi uzun sürer. İlaçla yapılan tedavinin amacı göğüs ağrısını önlemek, damarları genişletmek ve kalbin oksijen ihtiyacını azaltmaktır. Bu hastalığın oluşmasına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak amacıyla da ilaçlar kullanılır. Şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi durumlarda, bunları önlemek için de ilaçlar kullanılır. Ayrıca aspirin gibi kanın akışkanlığını arttıran ve damarda pıhtı oluşumunu engelleyen ilaçlarla olası kalp krizi riski azaltılır.
     Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen de, böyle bir semineri ilk kez gerçekleştirdiklerini belirterek, halkın kalp hastalıkları konusunda bilinçlendirmek adına bu tür bilgilendirme çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.
     Seminere, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Fatih Ayyürek, Belediye Meclis üyeleri Ayşe Aynur Sokol ve Yusuf Bilir, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir : Hakan Firik / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı : Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Ayvalıkta, Kalp sağlığı semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER