Baba mesleği, teknolojiye yenilince üretimini durdurdu

Baba mesleği, teknolojiye yenilince üretimini durdurdu -Trakyada 60 yıldır killi toprağı işleyerek çömlek ve su testisi üreten Hüseyin Çokan, gelişen teknolojiyle ürünlerine talep azalınca üretimini durdurmak zorunda kaldı (Fot


KIRKLARELİ (A.A) - Özgün Tiran - Trakyada 60 yıldır killi toprağı işleyerek çömlek ve su testisi üreten Hüseyin Çokan, gelişen teknolojiyle ürünlerine talep azalınca üretimini durdurdu.
     Çokan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırklarelinin Demirtaş Mahallesi Koşuyolu Caddesinde evinin bahçesindeki atölyede killi toprağa yıllardır şekil vererek, geçimini sağladığını söyledi.
     Son yıllarda çömlekçilikten para kazanmadığını belirten Çokan, gelirinin giderlerini karşılamaması nedeniyle baba mesleğini devam ettirmediğini ifade etti.
     Teknoloji karşısında direnemediğini belirten Çokan, Babam ve dedem çömlekçiydi. Ben mesleği babamdan öğrendim. Bu mesleği öğrenmek uzun yıllar sürüyor. Çok zor bir meslek. Toprakla uğraşmak güç ister. Trakyada çok kişi bu mesleği bıraktı. Ben bu mesleği çok sevdiğim için bırakamadım ve bu güne kadar getirdim. Hayatımda bundan başka bir iş yapmadım. Bu işle bugünlere geldik. Trakyanın son çömlekçisiydim diye konuştu.
    
     -Ürettiğim çömlekleri satamıyorum
    
     Çömlekçilik mesleğinin kendisi için büyük bir manevi değerinin olduğunu belirten Çokan, 60 yıldır sürdürdüğü mesleğini istemeyerek de olsa bırakmak zorunda kaldığını anlattı.
     Türkiye ve Trakyada çömlekçiliği devam ettirecek usta sayısının çok azaldığını dile getiren Çokan, Kırklarelide 40 yıl önce 35 kişi çömlek üretiyorduk. Ürettiğimiz çömleklerden kesinlikle elimizde kalmıyordu. Trakyada ben tek kalmıştım. El emeği göz nuru ile ürettiğim çömlekleri satamıyorum. Elimdeki malzemeler artık tarihi eser olacak gibi duruyor şeklinde konuştu.
     Çokan, depoda çok sayıda malzemenin müşteri beklediğini ifade ederek, Beni ziyarete gelen kişiler, bu mesleği bırakma diyorlar. Ama nasıl bırakmayacağım. Şu anda üretimimi sonlandırdım. Çömlekler depoda çürüyor dedi.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Baba mesleği, teknolojiye yenilince üretimini durdurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER