Baba mesleğinin son temsilcisi

Baba mesleğinin son temsilcisi -Fethiyede ayakkabı tamirciliği yapan Tunahan Uysal, kaybolmaya yüz tutan Teke Yöresi Çarığının yapımını mesleğin bölgedeki son temsilcisi olarak sürdürüyor


MUĞLA (A.A) - Fethiyede ayakkabı tamirciliği yapan Tunahan Uysal, kaybolmaya yüz tutan Teke Yöresi Çarığının yapımını, mesleğin bölgedeki son temsilcisi olarak sürdürüyor.
     Tunahan Uysal, AA muhabirine, yıllardır ayakkabı tamirciliği yaptığını, son 6 yıldan bu yana ise baba mesleği olan Teke Yöresi Çarığı olarak bilinen ve kaybolmaya yüz tutmuş, bölgeye özgü çarıkları yapmaya başladığını söyledi.
     Antalya, Burdur, Isparta, Muğla, Aydın ve Denizlinin Yörük kültürünün yaşandığı yerler olduğunu, bu illerde kendinden başka Teke Yöresi Çarığı yapan olmadığını belirten Uysal, Manda derisinden üretimi yapılan çarıklardan yılda 250 adet yapıyorum. Tanesini 70 liradan satıyorum. Bölgedeki otellerin Yörük kültürünü yansıtan programlar yapması ve okulların halk oyunları programlarında çarığı kullanmaları işlerimi artırdı dedi.
     Çarıkları daha çok siparişle yaptığını, özellikle Antalya ile Muğladan yoğun sipariş aldığını anlatan Uysal, Çarık Yörüklerin de vazgeçilmez malzemelerinden biri. Özellikle yaz mevsiminde çevre illere çok sayıda çarık yapıp satıyorum. Otellerin müşterilerine sunduğu Türk gecelerinde kullanılan çarıkları da yine ben yapıyorum diye konuştu.
     Yörük kültürünün yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçladığını vurgulayan Uysal, bölgedeki turistlerin de zaman zaman çarık satın alarak giydiklerini dile getirdi.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Baba mesleğinin son temsilcisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER