Bağ ve kiraz bahçelerinin yerini konutlar

Bağ ve kiraz bahçelerinin yerini konutlar aldı -Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Türkaslan: -Geçmişten günümüze birçok festivale adını veren kiraz, önceki yıllara göre azalma gösterdi (Fotoğraf


TEKİRDAĞ (A.A) - Ergin Akgün - Metropol kent İstanbula yakınlığı nedeniyle hızlı bir gelişim gösteren Tekirdağda şehirleşme üzüm bağı ve kiraz bahçelerinin kent dışına kaymasına neden oldu.
     Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Hanifi Türkaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirleşme nedeniyle bağcılık ve kiraz üretiminin kent merkezinden köylere kaydığını söyledi.
     Tarla ve bahçelerin yerini binaların alması nedeniyle üretimde de düşüşler yaşandığını ifade eden Türkaslan, Tarım İl Müdürlüğünün destekleriyle yeni bağ ve bahçeler açılarak kiraz ve üzüm üretimi arttırmaya çalışıyoruz. Geçmişten günümüze birçok festivale adını veren kiraz, önceki yıllara göre azalma gösterdi. Tarım İl Müdürlüğünün destekleriyle 2002 yılından itibaren kiraz üretiminde ve verimde artışlar yaşanıyor. Kent merkezine yakın kısımlarda yapılaşmadan dolayı bağlardan vazgeçilmesi üretimi etkiledi diye konuştu.
     Kent tarihçisi ve araştırmacı - yazar Mehmet Serez ise, yarım asır önce küçük bir sahil kasabası görünümündeki Tekirdağın ani gelişmesinin kentteki pek çok değişikliği beraberinde getirdiğini belirtti.
    
     -Türk, Ermeni, Rum ve Museviler bağcılık ile uğraşıyordu-
    
     Tekirdağda yaşayan Macar edebiyatçı Mikes Kelemenin 1700lü yıllarda Tekirdağı anlattığı kitaplarında, kentteki bağlardan ve kiraz bahçelerinden bahsettiğini anlatan Serez, Tekirdağda Türk, Ermeni, Rum ve Museviler bağcılık ile uğraşıyordu. Tekirdağın bağları, Ermenilerden, Rumlardan ve Musevilerden Türklere kaldı. Tekirdağda yaşayan Macar edebiyatçı Mikes Kelemen, Tekirdağdan bahsederken Macar Özgürlük Prensi Ferenç Rakoçzinin avlanmak için Naipe, Işıklara ve Ormanlı mevkilerine gittiğini ve buralarda da çok miktarda bağların bulunduğundan bahsediyor. Şimdi, hiçbirinde ne bağ ne bahçe kaldı diye konuştu.
    
     -Osmanlı askerlerinin üzüm bağlarına para bağladığı yer Parabağlar-
    
     Osmanlı askerlerinin sefere giderken üzüm topladığı bağların yerini de apartmanların aldığını bildiren Serez, Osmanlı askerleri, savaşa giderlerken Tekirdağda bağların yanından geçiyor. Askerler, bağların yanından geçerken canları üzüm çekiyor. Fakat o üzüm bağları başkalarının olduğu için üzüm aldıktan sonra bağa mendil içinde para bağlıyorlar. Şehit olurlarsa borçlu gitmemek için bu yöntemi yapıyorlar. O bağları bozan kişiler bu şekilde eski paralara rastladı. O mevkinin adı uzun bir zaman Parabağlar olarak anıldı, şimdi bu bağların yerinde Parabağlar semti ve apartmanlar var dedi.
    
     Yayıncı:Zeki Gümüş
<< Önceki Haber Bağ ve kiraz bahçelerinin yerini konutlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER