Bakan Bayraktar, Ergene havzasını gezdi

Bakan Bayraktar, Ergene havzasını gezdi -Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: -"Önümüzdeki 2-2.5 yıl içerisinde tamamının arıtması bitecek ve burasını inşallah pırıl pırıl akar hale getireceğiz" -Tekirdağ Valisi Yerlikaya


TEKİRDAĞ (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ergene havzasındaki çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Önümüzdeki 2-2.5 yıl içerisinde tamamının arıtması bitecek ve burasını inşallah pırıl pırıl akar hale getireceğiz" dedi.
     Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesini (ÇOSB) ziyaret eden Bayraktar, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bayraktar, Ergene havzası konusunda alınan önlemlere ilişkin soru üzerine, Ergenede çalışmaların devam ettiğini kaydederek, Ergene vadisinde nehrin debisinin 5 katı kadar arıtılmış ve arıtılmamış su geldiğini anlattı.
     Vadinin kapasitesinin bunu kaldırmayacağını ifade eden Bayraktar, sonuç olarak çevrenin ve Ergene vadisinin kirlendiğini kaydetti.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın çalışmalar için kendisine, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğluna ve Tekirdağ Valisi Ali Yerlikayaya talimat verdiğini de vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
     "Burada ciddi çalışmalar yapacağız. OSBlerde ve müstakil fabrikalarda sıkıntı var. Evsel atıklarda sıkıntı var. Bunu halletmek için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bunu yatırım programına aldık. Buradaki atık su artıma tesislerini önümüzdeki 2 yıl içerisinde yüzde 80in üzerine çıkarmayı programımıza koyduk. Bu işin ehemmiyeti çok ciddi bir şekilde bizim kafamızda, beynimizde ve programımızda. Ciddi şekilde kaynak da ayırdık buraya. Buradaki halkımızın da beğeneceği ve mutlu olacağı şekilde neticelendireceğiz."
     Bir gazetecinin, "Denetimlerde kaç fabrikaya ceza kesildi-" şeklindeki sorusuna karşılık Tekirdağ Valisi Yerlikaya, "2013 yılı sonunda burada haberli-habersiz yapılan denetimlerde 12 milyon TL ceza kesildi. Sayı olarak ise yaklaşık 400 firmaya ceza kesilmiş oldu. Bu 81 il içinde üzülerek söylemeliyiz ki Tekirdağ birinci oldu" dedi.
    
     -Hava kirliliği ve Kanalistanbul-
    
     Bakan Bayraktar, bir gazetecinin, "Havası en kirli şehrin Edirne olduğu yönünde bir rapor hazırlandı. İstanbul sınıfı geçmiş. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz- şeklindeki sorusuna da şöyle yanıt verdi:
     "Hava kirliliği bizim bildiğimiz kadarıyla kömür kalitesinin düşüklüğünden kaynaklanıyor. İnşallah Edirnenin doğalgazını da yakın zamanda bitireceğiz. Şu anda temiz hava konusunda çok ciddi adımlar atıyoruz. Temiz hava ölçüm istasyonlarını devamlı artırıyoruz. Sadece İstanbul ve çevresinde bunlar 70e yaklaştı. Günlük ölçümleri devamlı yapıyoruz."
     Bayraktar, Kanalistanbul projesiyle ilgili bazı yolların ve konut bölgelerinin değişikliğe uğrayacağı yönündeki açıklamalara ilişkin ise "Yapı Planlama Kurulu kararlarının çıkarılmasının sebebi bu işin ödeneğinin bir an evvel ayrılması içindir. Kanalın yeri tam belli değil. Bunun üzerine çalışma yapıyoruz. En kısa yol, en uygun yer ve İstanbul Boğazına alternatif olacak yer neresidir- Bu güzergahı tespit etmek için 3 alternatif yer üzerine çalışmamız devam ediyor. Önümüzdeki 1-1.5 ay içerisinde güzergahı netleştireceğiz" şeklinde konuştu.
    
     -Bayraktardan yerinde inceleme-
    
     Bayraktar, ÇOSB ziyaretleri kapsamında bir tekstil fabrikasını gezdi. Daha sonra Sağlık Mahallesi Sarılar Köprüsü üzerinden incelemelerde bulunan Bayraktar, çalışmaların yapıldığı alanlardaki nüfusu 10 binin üzerindeki belediyelere, çalışmalarını bitirmeleri için yazı yazdıklarını kaydetti.
     OSBlerde yüzde yüz arıtma yapılması için de süre tanındığını anlatan Bayraktar, "Önümüzdeki 2-2.5 yıl içerisinde tamamının arıtması bitecek ve burasını inşallah pırıl pırıl akar hale getireceğiz. Bunun için milletvekillerimizle, bölgedeki tüm milletvekilleriyle beraber çalışıyoruz" dedi.
     Bayraktar, diğer parti milletvekillerine, çalışmaların partiler üstü yapılması için çağrıda bulunduklarını da ifade ederek, belediyelerde de ayrım gözetmediklerini anlattı.
     Yaşanan sıkıntıların 5-10 yılın değil, 50 yılın sorunu olduğuna vurgu yapan Bayraktar, "Buna çok ciddi bir şekilde el koyduk. 61. Hükümete geldikten sonra ilk günlerde sayın Başbakanımız talimatı verdi" diye konuştu.
    
     Muhabir: Sefa Mutlu
     Yayıncı: Erdal Turanlı
<< Önceki Haber Bakan Bayraktar, Ergene havzasını gezdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER