Bakan Yılmaz, inci kefali göçünü izledi

Bakan Yılmaz, inci kefali göçünü izledi -Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Muradiye Kaymakamlığınca düzenlenen "Birinci Muradiye Şelalesi Kültür ve Spor Şenliği" açılış törenine katılarak inci kefalinin göçünü protokol üyeleriyle izled


VAN (A.A) - Muradiye ilçesinde, inci kefali göçünü izleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Yumurtlama dönemindeki balıklara hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Bu görevi kamu görevlilerine bırakmayalım" dedi.
     Vana gelen Bakan Yılmaz, Muradiye Kaymakamlığınca düzenlenen Birinci Muradiye Şelalesi Kültür ve Spor Şenliği açılış törenine katıldı.
     Kaymakamlıkça Bendimahi Çayı yanında yaptırılan parkta düzenlenen şenlikte konuşan Yılmaz, üremek için tatlı sulara göç eden inci kefali balığının, korunması gerektiğini belirtti.
     Bölge halkının başkalarından önce kendi değerlerine sahip çıkması gerektiğini belirten Yılmaz, Vanın çevresindeki tarihi ve turistik değerlerle çok zengin bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.
     Muradiye Şelalesi, inci kefali gibi değerlerin korunması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:
     "Önce sahip olduğumuz değerleri biz bileceğiz. Bu noktada, bu festivallerin sadece eğlenmeye değil, bu konularda farkındalık oluşturmaya ve tanıtmaya yardımcı olacağına inanıyorum. Bu dönem balıkların gebe olduğu yumurtlama dönemi. Hepimiz buna sahip çıkalım. Kamu görevlilerine bu görevi bırakmayalım. Bu değerlere biz sahip çıkalım. Biraz sabrettiğimiz zaman, bu balıklar çok bereketli hale gelecek. En güzel şekilde faydalanalım. Bu konuda da herkesten destek bekliyoruz. Gölüyle, şelaleleriyle, bütün doğal güzellikleriyle, insanıyla büyük bir zenginliğe sahip olan ilimizin bu değerlerini turizm alanında daha fazla harekete geçirmemiz lazım."
     Türkiyede huzur ve güven ortamının pekiştirilmesiyle, geçmişteki sorunları bir tarafa bırakıp yüzlerini geleceğe döndüklerini belirten Bakan Yılmaz, bölgenin nimetlerini daha çok değerlendirerek, kalkınmayı ve refahı sağlayacaklarına inandıklarını kaydetti.
     Van Valisi Münir Karaloğlu ise gebe balıkların avlanmasının günah olduğunu söyledi.
     Karaloğlu, şunları dile getirdi:
     "İnancımız da bu balıkların avlanmasını yasaklıyor. Üreme için gelen bu balıklar gebe. İnancımızda, gebe olan hayvanların öldürülmesi günah. Gebe hayvan, kurban bile olmaz ama biz hala balıkları polis ve jandarma gücüyle korumaya çalışıyoruz. Bu aslında bizim büyük bir ayıbımız. Bölgedeki halkın kendisinin balıkları korumak için nöbet tutması gerekiyor. Bu bilinç son zamanlarda arttı. İnsanlar artık balıkların korunması konusunda üzerine düşen görevi yapmaya başladı."
     Muradiye İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan mehteran takımı, halk oyunları ekibi, gitarın sultanları ve semazen gösterilerinin sunulduğu şölende Bakan Yılmaz ve protokol üyeleri vatandaşlarla birlikte halay çekti.
     Muradiye gönül elçisi kadınların düzenlediği kermesi ve "Yüz Portre Yüz Gülen Yüz" resim sergisini gezen Bakan Yılmaz, Bendimahi Çayında balıkların göçünü izledikten sonra şenlik alanından ayrıldı.
    
     Muhabir: Cemal Aşan / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Bakan Yılmaz, inci kefali göçünü izledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER