Bakan Yılmaz: Tekstil Kent yan sektörlerle 10 bin kişiye istihdam sağlayacak

Bakan Yılmaz: Tekstil Kent yan sektörlerle 10 bin kişiye istihdam sağlayacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van'da kurulan Tekstil Kent'te yatırım yapmak için 69 firmanın tesis için başvurduğunu, değerlendirmelerin ardından 26 firmanın tespit edildiğini söyledi. Yılmaz, "Bu firmaların taahhüt ettiği istihdam sayısı 6 bin 905 kişi. Bu doğrudan istihdam. Hizmet sektörlerine ve yan istihdamlarla birlikte bu rakamın 10 bini aşacağını düşünüyorum." dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Hakkari İl Başkanlığı'nın 5. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katılmak üzere Van'a geldi. Hakkari'ye hareketi öncesinde havalimanı VIP salonunda, Van Valisi Aydın Nezih Doğan'la basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında ilde uygulanan Tekstil Kent Projesi'yle ilgili değerlendirmede bulundu.

Hızlı bir çalışma sonucu somut bir aşamaya geldikleri projenin, Türkiye'de bu kapsamdaki ilk ve örnek çalışma olduğunu bildiren Yılmaz, "Önemli bir yerde sanayiciler için her şeyi hazırlayıp, gelin üretim yapın dediğimiz bir alan. Neden yapıyoruz bu çalışmaları. Uzun yıllar boyunca sürekli göçün yaşandığı bölgede yeterince sanayileşme ve üretim artışı yaşanmadı. Biz de yol, üniversite, altyapı ve her alana yaptığımız yatırımlarla bölgede yeni istihdam alanlarına imkan sağlıyoruz. Teşvik politikalarımızla bölgemizde yatırım yapanlara ciddi destekler sağlıyoruz." diye konuştu.

Kentin büyük ölçekli bir il olduğunu ve bölgenin genelinin de sanayileşmesine katkı sağlayacağını dile getiren Yılmaz, "Sanayileşme bir kültür, disiplin meselesidir. Ona uygun iş gücü oluşması, çalışma anlayışının gelişmesi meselesidir. Tekstil kentin kent için bu yönde kente önemli etkisi olacağına inanıyorum. Başka sanayi dallarının gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Önümüzdeki haftalarda DAP eylem planını Başbakanımız açıklayacak. Burada da bölge için farklı eylemlerimiz sizlerle paylaşılacak. Proje kapsamında 7 Mayıs 2015 işlerimizi tamamlamayı planlıyoruz. Toplam bütçesi 45 milyon lira civarında. Doğalgaz dağıtım, iletim ve atıksu iletim hatları projeleriyle birlikte 50 milyon civarında bedelle projemizi tamamlayacağız." ifadelerini kullandı.

Tekstil Kent'te yatırım yapmak için 69 firmanın tesis başvurusunda bulunduğunu ve bu firmaların beyan ettikleri istihdam sayısının 12 bini aştığını açıklayan Yılmaz, firmaların sabit yatırım tutarlarının da 77 milyon lira olduğunu kaydeti. Yılmaz, değerlendirme süreçlerinde kentte tekstil alanında yatırımı bulunanlara da pozitif ayrımcılık tanıdıklarını vurguladı. Firmaları bazı kriterlere göre seçtiğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:
"Değerlendirmelerin ardından tesis tahsis edilecek 26 firma tespit edildi. Bu firmaların taahhüt ettiği istihdam sayısı 6 bin 905 kişi. Bu doğrudan istihdam. Hizmet sektörlerine ve yan istihdamlarla birlikte bu rakamın 10 bini aşacağını düşünüyorum. Sabit yatırım tutarı 46 milyon lira. Bu firmalara tahsis edilen kapalı alan 43 bin 200 metrekare. Taahhüt ettikleri satış geliri 168 milyon lira. Burada her şeyi hazırladık, yatırımcılara makineleri getirin kurun ve üretime başlayın diyoruz. Ayrıca güneş enerjisi üretimi yapacak bir altyapı da oluşturuldu. Van, bilindiği gibi güneş enerjisi bakımından Türkiye'nin en elverişli kentlerden biri. Havanın soğukluğuna bakmayın, önemli olan ışınların geliş açısı ve bazı kriterler. Bu da proje açısından önemli. En kısa zamanda insanların istihdam ettiği alanı gelip görmek istiyoruz. Bir ilin sanayileşmesi kolay değil. Belli süreleri alıyor. Belli eğitim programlarının kullanılması zaman alacak ama bunları birlikte başaracağız.

Basın toplantısının ardından Bakan Cevdet Yılmaz, beraberindeki milletvekilleriyle birlikte helikopterle Hakkari'ye hareket etti.

CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Yılmaz: Tekstil Kent yan sektörlerle 10 bin kişiye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER