Bal değil ana arı üretecek

Bal değil ana arı üretecek -Malatyanın Arguvan ilçesinde bir mühendis, geliştirdiği projeyle ana arı üretmeyi planlıyor


MALATYA (A.A) - Arguvan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli mühendis Ali Tufan Karakuş, geliştirdiği projeyle arı mevcudunu artırmayı planlıyor.
     Karakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arguvan Bal Değil, Arının Kendini Üretiyor (ABDAKÜ) isimli bir proje geliştirdiğini belirterek, ana arı üretmeyi planladığını anlattı.
     Gelir getirici projeye 500 kovan arıyla başlamayı hedeflediklerini dile getiren Karakuş, proje bütçesinin 263 bin 900 lira olduğunu söyledi. Projenin Türkiyede bir ilk niteliğinde olduğunu vurgulayan Karakuş, Projenin adından da anlaşılacağı üzere arı mevcudunu artırarak milli ekonomiye ve ilçe ekonomisine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Proje kapsamında Avrupa Birliği desteğiyle bal paketleme tesisi ve Malatya Belediyesi desteğiyle de pazarlama sorununun çözüleceğine inanıyoruz dedi.
     İstihdama da katkı sağlayacak projenin, Arguvan ilçesini arıcılık konusunda cazibe merkezi haline dönüştüreceğine inandıklarını belirten Karakuş, projenin 10 yıl sürmesinin hedeflendiğini kaydetti.
     Arguvanın dağ köylerinde üretim yapacaklarını ifade eden Karakuş, üretilen ana arıların üreticilere yaygınlaştırılması konusunda çalışacaklarını belirtti.
     Karakuş, arı üretim aşamaları hakkında şu bilgileri verdi:
     Dişi arılar petek gözlerine yumurta bırakıyorlar. Oradan ana arı da çıkabiliyor, erkek arı da dişi arı da. İyi bir arıcı hangi petekte ana arı çıkacağını kestiriyor. Ona işaret koyuyor. Ana arı 18 günde çıkıyor ve erkek ve dişi arılarla uçuşa çıkıyor. Bu uçuş sırasında erkek arılardan birini bey arı olarak seçip sürüsüne katıyor. Erkek arıların kovandaki tek fonksiyonu ana arıyı döllemektir. Ana arı ise bir kovana binlerce yumurta bırakıyor.
    
     Muhabir: Ramazan Taştaş
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Bal değil ana arı üretecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER