Bal paketleme tesisinde bal kıtlığı

Bal paketleme tesisinde bal kıtlığı -Ardahanda 3 ay önce 480 bin liraya kurulan bal paketleme tesisi, bal verimindeki azalma nedeniyle çalıştırılamıyor -Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: Duamız, önümüzde


ARDAHAN (A.A) - Günay Nuh - Ardahanda 3 ay önce 480 bin liraya kurulan bal paketleme tesisi bal verimindeki azalma nedeniyle çalıştırılamıyor.
     Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardahan Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ardahan Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü ile Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından 3 ay önce kentte bal paketleme tesisi kurulduğunu söyledi.
     Günde 1 ton bal işleyebilecek kapasiteye sahip tesisin yeterli düzeyde bal olmamasından dolayı çalıştırılamadığını belirten Evliyaoğlu, ümitlerini gelecek yıla bağladıklarını ifade etti.
     Bu yıl Ardahanda 47 bin kovandan beklenen 800 ton bal yerine mevsimdeki olumsuzluklardan dolayı sadece 80 ton bal elde edilebildiğini anlatan Evliyaoğlu, Ardahanda böyle bir tesis ilk kez kuruldu. Ancak bu yıl mevsim şartlarındaki olumsuzluklardan dolayı bal veriminde yüzde 90a varan bir düşüş yaşandı. Bal olmayınca da kurduğumuz tesisi çalıştıramadık diye konuştu.
     Bal olmayınca paketleme için talepte olmadığını ifade eden Evliyaoğlu Bizim buradaki amacımız daha güvenilir balı piyasaya sürmek. Duamız, önümüzdeki yıl bal olsun ve tesisimiz çalışsın. Bal olmayınca tesisi haklı olarak çalıştıramadık. Ardahanlı vatandaşımızın balının kutusunu ortalama 1,5 liraya mal edecek şekilde paketlemek ve bu şekilde piyasaya sürmek istiyoruz. İnşallah hedefimiz bunu gelecek yıl gerçekleştirmek dedi.
    
     -Arıcılığın gelişmesi desteğin artmasına bağlı-
    
     Kuraklık nedeniyle arıcıların banka borçlarının 1 yıl ertelendiğini anımsatan Evliyaoğlu, bunun azda olsa üreticiyi rahatlattığını söyledi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kovan başına verilen 8 lira desteğin yeterli olmadığını ifade eden Evliyaoğlu, Bu destek bizim için yeterli değil. Bakanlıktan talebimiz, kovan başına en az 25 lira, ana arı için 15 lira ve balın kilosu için de 1 lira destektir dedi.
     Ardahan arıcılığına verilecek desteğin Türkiyedeki arıcılığın geleceğine yapılacak yatırım olacağını vurgulayan Evliyaoğlu, Bilindiği gibi bölge Kafkas Arısı gen merkezidir. Bu arımız, dünyada en iyi 4 arı ırkından biridir. Ne kadar destek verilirse o kadar insanımız ve arıcılık kazanacak. Arıcılığın kazanması demek, sadece Ardahanın değil, Türkiyenin kazanması demektir diye konuştu.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Bal paketleme tesisinde bal kıtlığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER