Balıkçı teknelerinin sayısı azalacak

Balıkçı teknelerinin sayısı azalacak -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, denizlerdeki avlanan tekne sayısını azaltmak için yayınladığı destekleme tebliği ile 407 balıkçı gemisi denizden çekilecek -Desteklemeden yararlanan


KASTAMONU (A.A) - Semih Yüksel - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, denizlerdeki avlanan tekne sayısını azaltmak için yayınladığı destekleme tebliği ile 407 balıkçı gemisi denizden çekilecek.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denizlerde aşırı ve bilinçsiz avlanmanın önüne geçmek için 12 metre ve üzerindeki balıkçı gemisini avcılıktan çıkaranlar için 1 yıl önce yayınladığı Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaranlara Yapılacak Destekleme Tebliği, balıkçılardan ilgi gördü.
     AA muhabirinin bakanlıktan aldığı bilgiye göre, denizlerde balıkçılık yapan 12 metre ve üzeri bin 934 tekneden 409unun sahibi desteklemeden yararlanmak için başvururken, 407si uygulamadan faydalanmaya hak kazandı.
     Bakanlık, destekleme tebliği kapsamında denizden çekilen balıkçı teknelerinden 12-20 metre arası olanlar için 10 bin, 21-30 metre arası için 15 bin, 31 metre ve üzeri olanlar içinse sahiplerine 20 bin lira maddi destekte bulunacak.
     Uygulama sonuçlarına ve yapılacak değerlendirmelere göre, desteklemelerin önümüzdeki yıllarda da bütçe imkanlarına göre devam ettirilmesi planlandığı öğrenildi.
    
     -"Teknemizi devrettik"-
    
     Kastamonunun sahil ilçelerinde balıkçılığı bırakmak isteyen 12 metreden büyük tekne sahiplerinden, desteklemeden yararlanmaya hak kazanlar, teknelerinin tüm haklarını bakanlığa devretmeye başladılar.
     Balıkçı Aykut Güzelaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çatalzeytin ilçesinde 16 yıldır balık avcılığı yaptığını belirterek, Karadeniz bölgesinde avlanan ve alım listesine giren teknelerin 31 Ekime kadar denizden çekileceğini söyledi.
     Güzelaydın, denizlerdeki tekne sayısının standartların üzerinde olduğunu vurgulayarak, Bakanlık, tekne ruhsatı sayısını azaltmak için böyle bir çalışma başlattı. Yıllardır geçimimizi sağlayan teknemizi avcılıktan çekerek tüm haklarıyla birlikte bakanlığa devrettik. Teknemizi, İzmirin Aliağa ilçesindeki gemi söküm tesislerine teslim ettik dedi.
    
     -"Balıkçılık bitme noktasına geldi"-
    
     Abana Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erkan Karacan ise 12 metrenin altındaki tekneler için de destekleme beklediklerini ifade etti.
     Balık popülasyonunun yıllardır aynı olmasına karşın, tekne sayısının her sezon artış gösterdiğini aktaran Karacan, "Bu nedenle balıkçılık neredeyse bitme noktasına geldi" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Balıkçı teknelerinin sayısı azalacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER