Balıkçıların kaykay kabusu geri döndü

Balıkçıların kaykay kabusu geri döndü -Marmara Denizinde balıkçıların adeta kabusu haline gelen jelimsi tabaka kaykayın iki yıl sonra tekrar görülmeye başladığı bildirildi -Balıkçıların birkaç gündür kaykay yüzünden ağları


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Marmara Denizinde balıkçıların kabusu haline gelen jelimsi tabaka kaykayın iki yıl sonra tekrar görülmeye başladığı bildirildi.
     Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi ve Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçıların salya veya kaykay diye adlandırdığı avlanmayı olanaksız hale getiren beyaz jelimsi tabakanın, 2009 ve öncesinde Marmarada yoğun görüldüğünü söyledi.
     Ağların, gözeneklerini kapatması nedeniyle denizden çekilemediğini, bu durumun balıkçılığı olumsuz etkilediğini dile getiren Dalarel, kaykayın 2010 ve 2011de görülmediğini, balıkçıların rahat bir iki yıl geçirdiğini kaydetti.
     Bu yıl da balıkçıların sezona iyi başladığını, özellikle palamut ve hamside yaşanan bolluğun yüzleri güldürdüğünü vurgulayan Dalarel, şöyle devam etti:
     Son bir kaç gündür balıkçının yüzü asıldı. Denizde balık bol ama onu çıkarmaya engel kaykay, yeniden görülmeye başladı. Balıkçının kaykay kabusu geri döndü. Balıkçıların ağalarını çekemez hale geldi. Kaykay, giderek yayılıyor. Kaykay, yine en büyük sorunumuz olacak gibi görünüyor. Marmaranın tamamında henüz yok ancak Gemlik Körfezine doğru yayılıyor gibi. Balıkçılarımız yine korku içinde.
     Kaykay yüzünden teknelerdeki ağı çeken çelik halatların bile kopabildiğini belirten Dalarel, Bu jelimsi tabaka, ağlara büyük zarar veriyor. Büyük ağlarda binlerce liralık zarara yol açabiliyor. Bir ağın tamirinde 5 kişi günlerce çalışabiliyor. Kişi başına günlük 50-60 lira yevmiye verildiğinde kaykayın neden olduğu zararın boyutu daha net görülebilir dedi.
     Bandırma bölgesinde kurulu Çakıl Köy ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Korkmaz ise kaykayın, Yalovanın Armutlu ile Çınarcık arasındaki bölgede, Esenköy açıklarında görülmeye başladığını bildirdi.
     Balıkçıların birkaç yıldır rahat ettiğini vurgulayan Korkmaz, Kaykayın tekrar görülmesi balıkçıları çok üzdü. Umarım daha fazla yayılma göstermez. Haliçten kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu kaykaya çözüm bulunmazsa balıkçıları yine zor günler bekliyor diye konuştu.
     Marmara Denizinde, bilim adamlarının bir deniz anası türünün sebep olduğunu bildirdikleri, balıkçıların salya veya kaykay diye adlandırdığı avlanmayı olanaksız hale getiren beyaz jelimsi tabaka, ağları ağırlaştırarak dibe doğru çekiyor ve gözeneklerini tıkıyor.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Balıkçıların kaykay kabusu geri döndü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER