Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu

Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu görüşmesi -Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi: Kürdü de Türkü de çatışmanın, çözümsüzlüğü getirdiğini görerek çözümden başka yolun olmadığına inanıyor -Diyarbakır Baro Başkanı Aktar


DİYARBAKIR (A.A) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme, Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki sivil toplum kuruluşları temsilcilerini umutlandırdı.
     Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğanın, Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmesini olumlu karşıladıklarını söyledi.
     Son 2 yıldır olumsuz süreç yaşadığımız için eskiden olduğu gibi çok fazla heyecanlanamıyoruz diyen Elçi, önerilerin somutlaşması ile sorunun gerçekten tamamıyla çözülecek bir aşamaya geleceğini düşündüklerini belirtti.
     Elçi, MHPnin bu süreçte yer almaması halinde, sorunu çözecek olan AK Parti ve CHPnin değil, MHPnin oy kaybına uğrayacağına inandığını ifade ederek, şöyle dedi:
     Bu görüşme iktidar ve ana muhalefetin birbirlerine taktiksel anlamda zor durumda bırakma çabası değil, gerçek anlamda çözüm iradesi ile çözümün ortaya çıkması olmalıdır. Her iki partinin de oy kaygısı taşımaması gerek. Bu ülkede yaşayan en ülkücü, en milliyetçi kesimin bile Kürt sorunun çözümünü arzuladığına inanıyorum. Bu nedenle sadece meclisteki partiler değil, mecliste temsil edilmeyen siyasi partilerin, demokrat aydın kesimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve aslında herkesin sorumluluk alarak el birliği ile bu sorunu çözmesini umuyoruz. İyi niyet olduktan sonra bunun çözülemeyecek bir sorun olduğuna inanmıyorum. İyi niyet varsa hiç bir engel olamaz. Tarihte bu sorunu çözen modern ülkelerin reçeteleri de var. Bunun dışında kendi gerçekliğimize uygun çalışmalar yapıp bize uygun düşen çözüm yolları bulunabilir. Yeter ki öyle bir irade olsun. Kürdü de Türkü de çatışmanın çözümsüzlüğü getirdiğini görerek çözümden başka yolun olmadığına inanıyor.
    
     -Toplumsal mutabakat arayışına dönüşmeli-
    
     Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar da görüşmeyi son derece olumlu bulduklarını belirterek, görüşmenin ekseninin genişletilmesi gerektiğini söyledi.
     Aktar, parlamento içindeki ve dışındaki siyasi partilerin de bu mutabakatın içine dahil edilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Görüşme toplumda bir hava yaratması ve çözümü kolaylaştırması açısından ete kemiğe bürünmesi gerekiyor. Kürt meselesi çözülecekse bu adlandırma terör meselesinin çözümü gibi değil, Kürt meselesinin çözümü konusundaki mutabakat arayışı olarak yapılmalı. Adını şiddet ve terörün sonlandırılması olarak koyarsanız zaten yine güvenlik eksenli bir bakışla çözüm arayışı olur ki; bu bugüne kadar çözüm getirmedi, bundan sonra da getirmeyecektir. Kürtler, mutlaka sürecin içinde olmalı. Hem BDP hem parlamento dışındaki Kürt meselesini ana eksenine alan partiler, hem de sivil toplum kuruluşları bu işin içinde olmalı. Bu anlamda görüşme daha da genişletilmeli. Bu toplumsal mutabakat arayışına dönüşmeli.
    
     -Bütün tarafların elbirliği yapması lazım
    
     Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Burç Baysal da görüşmeyi önemsediklerini belirterek, gelinen noktada ana muhalefet partisi ile iktidarın bu konuda ortaklaşmasının sorunun çözümüne katkı sunacağını söyledi.
     TBMMde bulunan partilerin, grup oluşturup konuyu ortaklaşmasının sorunun çözümünü hızlandıracağını ifade eden Baysal, Görüşmeyi son derece önemsiyoruz ve olumlu buluyoruz. Diğer partilerin de katkı vermesi lazım. Bu açıdan BDPnin de işin içinde yer alması gerekiyor. Parlamentoda bulunanların hepsinin asli görevlerinin bu olduğunu hatırlatılması lazım. Çünkü bu konu Türkiyenin en önemli konusu. Bütün tarafların el birliği yapması lazım diye konuştu.
    
     -MHP de ikna edilmeli-
    
     MAZLUMDER Batman Şube Başkanı Murat Çiçek ise görüşmenin önemli ve olumlu olduğunu kaydetti.
     AK Partinin açılım sürecinde, CHPnin ciddi olarak ayak dirediğini ve karşı çıktığını savunan Çiçek, başka sebepler de eklenmesiyle açılımın istediği sonucu alamadığını bildirdi.
     Çiçek, CHPnin Türkiye siyasetinde önemli bir aktör ve denge unsuru olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Aradan geçen süreden sonra sorunun çözümünün diyalogdan başka bir şekilde çözülemeyeceği anlaşılınca, böyle bir adım geldi. Olumlu bir adımdır. Sayın Başbakanın da gerekirse birlikte hareket edebileceklerini dile getirmesi de önemli bir tutum. MHP de bu sürece ortak olursa bir şekilde Kürt sorunu demokratik ve barışçıl yollarla çözülür. Görüşme, umutlandırıcıdır, küçümsenmemelidir, teşvik edilmelidir. CHP de, AK Parti de teşvik edilmelidir. Hatta şu an için böylesi bir uzlaşma arayışına engel koymak isteyen MHP de bir şekilde ikna edilmeli ve sürece katkı sunmalıdır.
     Batman Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven de demokratik açılım sürecini ilk günden bu yana desteklediklerini, son dönemlerde biraz umutların kırıldığını ancak bu görüşmeden sonra tekrar umutlanmaya başladıklarını bildirdi.
     Görüşmeyi ilk adım olarak niteleyen Tanrıseven, Bu bir adımdır. İnşallah bunun devamı gelir. BDPden ve MHPden destek bekliyoruz. İnşallah onlar da sürece katkı sunar ve en kısa sürede bu sorun çözülür diye umut ediyoruz. Görüşme, tekrar umutların yeşermesine neden oldu dedi.
    
     Muhabir: Meral Özdemir-Sema Kaplan
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER