Başbakan Yardımcısı Atalay, Kırıkkalede:

Başbakan Yardımcısı Atalay, Kırıkkalede: Suriyede Devlet Başkanının ve rejimin alanı çok daralmış durumda. Vatandaşıyla bu kadar çatışma içinde olan bir sistemin yaşaması mümkün değil. İnşallah artık sona gelir ve bu insanlar da k


KIRIKKALE (A.A) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriyede Devlet Başkanının ve rejimin alanı çok daralmış durumda. Vatandaşıyla bu kadar çatışma içinde olan bir sistemin yaşaması mümkün değil. İnşallah artık sona gelir ve bu insanlar da kendi ülkelerine döner diye bekliyoruz dedi.
     Atalay, partisinin Kırıkkale İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, dün Ankarada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden temsilcilerin katılımıyla toplantı düzenlendiğini hatırlattı.
     Toplantıda, temsilcilerin dinlendiğini belirten Atalay, şöyle devam etti:
     Milletvekillerimizin tespitlerini, il başkanlarımızın tespitlerini, kimi beklentileri, kimi teklifleri herkes rahatça konuşuyor. İstişare toplantılarımızın özelliği şu, her düşünce orada konuşulur, herkes düşündüğünü söyler. Genelde parti olarak usulümüz odur. İçerideki toplantılarda herkes her şeyi söylesin ama tabii ki biz bir partiyiz. Dışarıya karşı uyumlu bir söylem gerekir. Onu önemsiyoruz. Başbakanımız da değerlendirmesinde, ele alınan konularla ilgili düşüncelerini ifade etti. Söylem birliğine dikkati çekti. Verimli bir toplantıydı. Özellikle yürüttüğüm konularla ilgili boyutu olduğu için böyle bir toplantıdan çok memnun oldum. Bu toplantıyı Başbakanımız diğer bölgelerle de yapacak. Yani sadece Güneydoğu değil.
    
     -Suriyeden gelen sığınmacılar-
    
     Atalay, Suriyede büyük bir çatışma ortamı ve iç mücadele olduğuna dikkati çekerek, muhaliflerin kazandığı mevzi ve zeminin giderek arttığını kaydetti.
     Ülkede halen rejime bağlı güçlerin özellikle havadan, uçakla bombardımanlarının devam ettiğini dile getiren Atalay, orada her gün ölümlerin yaşandığını, bu zulümden kaçarak Türkiyeye sığınan insanların olduğunu söyledi.
     Bu sayının şu anda 140 bini bulduğunu vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:
     Bu sayı artmış oldu. Güneydoğu ve güney illerimizde, Suriyeye komşu illerimizde şu anda çokça çadır kentimiz, konteyner kentimiz var. O kamplarda organizasyonumuz çok başarılı yürüyor. İki haftada bir bu konuyla ilgili tüm görevlileri topluyorum. Orada bir sorun yok. Tedbiren yeni iki konteyner kent kuruyoruz. Vandaki konteynerler boşaldı. Orada kalıcı konutları teslim ettik. Oradaki konteynerlerin bir kısmını buraya taşıyarak yeni kentler oluşturuyoruz. Çalışmalar çok organize. Artık arkadaşlarımız da tecrübe kazandı. Disiplinli bir şekilde yürüyor. Çok acılar çekmiş, adeta travma yaşamış bir topluluk. 140 bin kişi, kolay değil. Bir şehrin nüfusu kadar.
     Atalay, bunların barınması, beslenmesi, sağlık hizmetleri, okul çağındaki tüm çocuklara eğitim verilmesi gibi işin her boyutu düşünülerek yapıldığını dile getirerek, bunun uluslararası camianın takdir ettiği bir çalışma olduğunu ifade etti.
     Türkiyenin burada ciddi bir masraf ve harcama yaptığını anlatan Atalay, Türkiye her zaman bunu yapmıştır. Birleşmiş Milletlerden belli bir destek geliyor. O biraz daha artarak devam edecek. Suriyede Devlet Başkanının ve rejimin alanı, çok daralmış durumda. Vatandaşıyla bu kadar çatışma içinde olan bir sistemin yaşaması mümkün değil. İnşallah artık sona gelir ve bu insanlar da kendi ülkelerine döner diye bekliyoruz şeklinde konuştu.
    
     -AB sürecimizi tekrar canlandıracağız-
    
     Atalay, AB ile ilişkilerde, 1 Temmuzda başlayan 6 aylık Kıbrıs Rum Kesiminin Dönem Başkanlığı sürecinde ciddi bir durgunluk yaşandığını, pek çok çalışmanın askıya alındığını belirterek, AB Dönem Başkanlığının 1 Ocak 2013te İrlanda Cumhuriyetine geçeceğini hatırlattı.
     İrlanda ile çok hızlı bir dönemi başlatacaklarına vurgu yapan Atalay, hazırlıkların sürdüğünü, son dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, Almanya ve İspanyaya iki önemli ziyaret gerçekleştirdiğini bildirdi.
     Atalay, Almanyadaki programda önemli mesajların verildiğini kaydederek, Türkiye, AB ile ilgili kararlılığını bir kez daha orada teyit etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel de bu yönde olumlu mesajlar verdi. Daha sonra İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile görüşüldü. İspanya, Türkiyenin AB sürecine en çok destek veren ülkelerden biri. O ziyarette de bu konu ön plana çıktı ifadesini kullandı.
     Fransanın tavrında çok büyük değişikliklerin bulunduğunu, Cumhurbaşkanı François Hollandenin seçildikten sonra orada da Türkiyeye çok sıcak mesajlar verdiğini belirten Atalay, yıllar sonra ilk kez bir Fransa Cumhurbaşkanının, ilkbahara doğru Türkiyeye geleceğini kaydetti.
     Atalay, böyle bir ziyaret hazırlığının olduğunu dile getirerek, Tüm bunlar, bir süre durgunluk yaşadığımız, çoğu da Kıbrıs ve siyasi nedenlerle durgunluk yaşadığımız AB konusunda yeniden canlanma dönemine giriyoruz. Bunu önemli görüyoruz. Şubat ayında yine Başbakanımızın Viyana ziyareti olacak. Yine o günlerde Almanya Başbakanı, Türkiyeye gelecek. Avrupa ile ciddi hızlı bir trafiğimiz olacak ve bu süreçte de AB sürecimizi tekrar canlandıracağız dedi.
     8inci Cumhurbaşkanı Turgut Özalın ölümüyle ilgili soruşturmaya da değinen Atalay, bunun teknik bir konu olduğuna işaret ederek, Adli Tıp ne diyorsa o olacaktır. O teknik bir konu. Bizim bir değerlendirme yapmamız çok gerekli değildir şeklinde konuştu.
    
     -Mühimmat ve Silah Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları-
    
     Kırıkkaledeki yatırımlar hakkında bilgi veren Atalay, yeni adliye sarayı inşası ve tuz tesisi yatırımı için çalışma başlatıldığını bildirdi.
     Mühimmat ve Silah Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına karar verdiklerini hatırlatan Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Kırıkkalenin, Savunma Sanayi Müsteşarlığının, MKEnin, bu 3 ortaklığın yürüteceği kuracağı bir sanayi bölgesi. MKEnin Barut Fabrikasına ait bir arazide kurulacak. Orada MKE ve Savunma Sanayi Müsteşarlığının kurucu ve işletici olmasının şöyle faydası var, bunların olması özel sektörün buraya gelmesine teşvik sağlayacaktır. Biz bunu önemsiyoruz. Yazışmalar sürüyor. 600 dönüm araziyi Bakanlar Kurulu kararıyla tahsis edeceğiz. İlk kez böyle bir organize sanayi bölgesi kurulmuş olacak.
     İhtisas Hastanesi ve Üniversite Hastanesinin açılması yönünde de çabalarımız sürüyor. Ödeneklerde sıkıntı yok. Üniversite Hastanesi ile ilgili yeni ödenek tahsis ettik. İkisinin de hemen hemen aynı zamanlarda açılacağını düşünüyoruz. Kırıkkale sağlık bakımından özel bir konuma gelecek.
    
     Muhabir: Emrah Yaşar / İsmail İçer
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Atalay, Kırıkkalede: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER