Başbakan Yardımcısı Atalay: (2)

Başbakan Yardımcısı Atalay: (2) -Türkiye olarak Suriyeden gelmiş vatandaşlarımızı hem insani duyarlılıkla, hem komşu hukuku ve hem de uluslararası hukuk çerçevesinde en iyi şekilde ağırlama gayreti içerisindeyiz. Bu görevimizi öne


HATAY (A.A) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye olarak Suriyeden gelmiş vatandaşlarımızı hem insani duyarlılıkla, hem komşu hukuku ve hem de uluslararası hukuk çerçevesinde en iyi şekilde ağırlama gayreti içerisindeyiz. Bu görevimizi önemli görüyoruz dedi.
     Atalay, Hatay Havaalanında Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Suriyeden gelen vatandaşlar ile ilgili sınırlarda gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.
     Suriyeden, Türkiyeye geçişlerin bilgiler ve denetimler sonucu olduğunu belirten Atalay, Gelen vatandaşlarımızın mümkün olabildiğince, uluslararası irtica ve göç hukuku çerçevesinde tüm ihtiyaçları sağlanmaktadır dedi.
     Sadece Kilisteki konteyner kentte sığınmacılara kişi başına aylık ödeme yapıldığını anlatan Atalay, şunları kaydetti:
     Konteyner kentte kalanlar kendi yemeklerini, kendileri yapıyorlar. Çünkü konteyner kentte elektrik, sıcak su, yemeklerini yapacakları ocak var. Ama çadır kentlerin hepsinde iki öğün sıcak yemek veriliyor. Sağlık hizmetleri olarak da gerek kamplarımızda kalan, gerek zaman zaman sınırlarımızda yaralanma durumunda ihtiyaç olan sağlık hizmetleri daima verilmektedir. Bir iki olayda ambulansta yetersizlik gibi sorun yaşandı, ama o kısa süreli yoğun ihtiyaç anı olabilir. Onun dışında sağlık hizmetlerinin iyi yürüdüğü kanaatineyiz. Şanda 8 kampımızda sahra hastanesi, 4 kampımızda sağlık merkezi, 2 kampımızda poliklinik hizmeti veriliyor. Buralarda 93 doktorumuz full time hizmet görüyor. Ayrıca AFAD olarak Sağlık Bakanlığımıza 11 adet ambulans sırf bunlar için aldık. Ambulans sıkıntısı da çekilmiyor. Tabi bu sahra hastanelerinde veya kamplarda acil müdahale yapılıyor. Ama ihtiyaç olduğunda sevk sistemi içerisinde şehirdeki hastanelere sevk ediliyor. Bunu da biz koordine ediyoruz. Bunların hastanelere ödemesini de AFAD olarak biz yapıyoruz. Şuana kadar 10 milyon lira civarında sağlık kuruluşlarımıza sırf sağlık masrafı olarak ödeme yapılmıştır.
     Kamplardaki eğitim çalışmaları hakkında da bilgiler veren Atalay, 19 okulda, 241 derslikte, 18 bin 337 öğrenci okul öncesi, ilköğretim ve lise eğitimi almaktadır ve bunlara 502 öğretmen ders vermektedir. Bunların 253ü Arapça bilen öğretmenler dedi.
     Suriyede bir üniversitede okuyan ve Türkiyeye sığınan öğrencileri, üniversitelerin kabul etmesi yönünde YÖKün karar aldığını dile getiren Atalay, şöyle devam etti:
     Lise mezunu olmuş, ama herhangi bir üniversiteye girmemiş olanlar var, onlarla ilgili de bir çalışma içerisindeyiz. TÖMERin oralarda bir kurs açması, bunların bu sene Türkçeyi öğrenmesi ve sonra da bunların gelecek yıl kendi ülkelerinde veya burada üniversiteye devam etmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim çağındaki gençlerin eğitimini çok önemsiyoruz. Bunun yanında tabi kadınlara ve erkeklere yönelik kurslar var. Türkiye olarak, Suriyeden gelmiş vatandaşlarımızı hem insani duyarlılıkla, hem komşu hukuku, hem de uluslararası hukuk çerçevesinde en iyi şekilde ağırlama gayreti içerisindeyiz. Bu görevimizi önemli görüyoruz.
    
     -Çocukların bayram havasını yaşamasını arzu ediyoruz
    
     Sınır ötesinde 5 tane kabul noktası olduğunu belirten Atalay, zaman zaman buralarda birikmeler yaşanabildiğini, sınır ötesinde bekleyenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için de çalışma yaptıklarını söyledi.
     Yaklaşan kış ayları ve Kurban Bayramı nedeniyle Suriyelilerin kaldığı kamplarda bir takım çalışmalar yapılacağını ifade eden Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     İki haftada bir ilgili kurumları bizzat ben topluyorum. Gelen şikayetler veya yeni sorunları tartışıyoruz. Kışa daha hazırlıklı olmak gerekiyor. Bazı çadırlarımız kışa dayanıklı değil, o çadırlar değiştiriliyor. Çadırlarda ısıtıcılar, kışlık giysiler dağıtılacak. Özellikle bu bayramda valilerimizin katılımıyla bayramlaşma töreni düzenlenecek. Özellikle çocuklarımızın bayram havasını yaşamasını arzu ediyoruz. Çocuklara ve gençlere bayramlık giyecekler ve hediyeler hazırlanıyor. Bayram ortamının gerektirdiği atmosfer orada hazırlanıyor. Genel olarak sayı artacak mı- diye soruluyor, o konuda biz de fazla bir şey söyleyemiyoruz. Şu günlerde sayıda bir artış yok. Ama kabul kapılarında bir miktar çalışma var. Yeni gelecekler için hazırlıklarımız daima söz konusu. Hepsi kontrol altında, ama zaman zaman bazı haber konuları olabiliyor. Oda normal, çok sıra dışı bir durum yaşanıyor. Travma geçirmiş insanlar, yakınlarını kaybetmiş, acılar yaşayan, evleri yıkılmış, gelirken sınırı geçerken yanlarındakilerin bir kısmı hayatını kaybetmiş bir toplulum ve bunların yönetimi söz konusu. Normal bir yönetim değil bu, burada daima sıra dışılıklar var. Onun için biz de gerekli psikolojik danışmanlık hizmetleriyle mümkün olduğunca o yönetimi iyi yürütmeye çalışıyoruz.
     Atalay, bir basın mensubunun Suriyede rehin kalan gazeteciler ile ilgili sorusuna ise, Gazeteciler tabi özel hassasiyetimiz. Daha önce 2 arkadaşımız gelmişti. Onlar tabi daima izleniyor. Dışişleri Bakanlığımız özellikle o konuyu takip ediyor. Ama size o konuda söyleyeceğim yeni bir haber yok diye konuştu.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Volkan Kaşık - İsmihan Özgüven
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Atalay: (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER