Başbakan Yardımcısı Bozdağ, İzmirde

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, İzmirde -"Anadolu Ajansı artık bölgesel ajans, Türkiyenin yerel ajansı olmaktan çıkıp dünya ajansına dönüşüyor"


İZMİR (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Anadolu Ajansı artık bölgesel ajans, Türkiyenin yerel ajansı olmaktan çıkıp dünya ajansına dönüşüyor" dedi.
     Bozdağ, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının Swissotel Grand Efeste düzenlediği Sivil Toplum Kuruluşları Buluşmasına katıldı.
     Hükümet olarak 11 yıllık süre içinde yurt dışındaki soydaş ve akraba topluluklarıyla ilişkiler konusunda ciddi reformlar yaptıklarına işaret eden Bozdağ, 2003 yılında Türk Dünyası Belediyeler Birliğini, 2005 yılında Kamu Diplomasi Koordinatörlüğünü, 2007 yılında Yunus Emre Vakfını ve 35 ülkede Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açtıklarını, bu merkezlerin sayısını artıracaklarını belirtti.
     Eskiden Amerikan, İtalyan, Alman kültür merkezleri kendi kültürlerini anlatırken Türkiyenin kendini anlatacak bir mekanizmaya sahip olamadığını ifade eden Bozdağ, şimdi ise Türk kültür merkezlerinin doğru şekilde, doğru ağızdan, Türkleri anlatarak önemli bir fonksiyon icra ettiğini ve Türklere yönelik ön yargıların ortadan kaldırılmasını sağlayacak çalışmalar yaptığını kaydetti.
     Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) bu dönemde icra alanını dünyanın 106 ülkesine yaydığını, 2011 yılında sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığı kalkınma yardımı miktarının 2 milyar 363 milyon dolara ulaştığını bildiren Bozdağ, "Darda kalan her yere elimizi uzattık. Dün 70 sente muhtaç olan bir Türkiyeden bugün milyarlarca dolar karşılıksız yardım yapan bir Türkiye var" dedi.
     Çalışmalar kapsamında Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi, Türk Konseyi Parlamenter Asamblesi, Türk Akademisi ve TRT Avazı kurduklarını belirten Bozdağ, son olarak Anadolu Ajansının da artık yerel ve bölgesel ajans olmaktan çıkarak dünya ajansı olma adımını attığını söyledi.
     Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şöyle devam etti:
     "Anadolu Ajansı artık bölgesel ajans, Türkiyenin yerel ajansı olmaktan çıkıp dünya ajansına dönüşüyor. Bosna Hersekte Balkanlar Bölge Müdürlüğünün açılışına bizzat katıldım. Artık Balkanlarda bir olay olduğu zaman o olayı uluslararası başka ajanslardan değil sizin gözünüzden gören, sizin gibi duyan bir kulaktan öğrenmek, manipüle edilmemiş doğru haberlerle Türkiyeyi Balkanları ve dünyayı buluşturmak için bir başka adım oldu.
     TRT Okulu sadece Türkiyeye dönük değil tüm dünyaya yönelik okula dönüştüren bir başka adım attık. Tüm bunları yaparken Türkiyeyi, akrabalarımızla, soydaşlarımızla, kardeşlerimizle daha fazla beraber olabilmek, ayrılıkları ortadan kaldırıp birliktelikleri çoğaltabilmek, birlikte beslendiğimiz aynı medeniyet havzasından ve kültürden daha fazla beslenmeye devam edebilmeyi amaçladık. Balkanlardaki tüm kardeşlerimizle aynı medeniyetin, kültürün, tarihin, anlayışın mirasçılarıyız. Öyleyse bunu hem Türkiyede hem de oralarda daha iyi noktalara taşımak hepimizin birinci derecede vazifesidir."
     Bu konuda adımların yetersiz olduğunun görülmesi üzerine 2010 yılında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının kurulduğunu, "nerede vatandaş, soydaş ve akraba varsa orada olma" sloganıyla hareket ettiklerini anlatan Bekir Bozdağ, "Çünkü orada olmak bizim için şereftir, onurdur en önemli vazifedir" diye konuştu.
     Sivil toplum kuruluşlarının yıllardır devletin yapması gerekeni yaptığını, Türkiye ile köprüler kurduğunu, artık bu konularda daha fazla çalışma yapabilme imkanı ve zemini bulunduğuna değinen Bozdağ, bu çalışmaları takdir ettiklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Tolga Albay - Efsun Yılmaz
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Bozdağ, İzmirde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER