Başkan Akaydın Kalkanda Büyükşehir Yasasını anlattı

Başkan Akaydın Kalkanda Büyükşehir Yasasını anlattı


ANTALYA (A.A) - Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) Kalkanda ve Çavdır köyünde düzenlediği bilgilendirme toplantılara katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Büyükşehir Yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu.
     CHP İl Yönetimi ve belediye yöneticileriyle Kalkanda çeşitli etkinliklere katılan Akaydın, Kalkan Düğün Salonunda düzenlenen 2B arazileri ve Büyükşehir Yasasıyla ilgili bilgilendirme toplantısında konuştu.
     Her iki yasanın da Türkiyenin gündeminden kaçırıldığını iddia eden Akaydın, Bütünşehir Yasası 03.30da TBMMden geçti. Türkiyenin imzaladığı AB normlarına göre bu tür yasaların halkın oyuna sunulması gerekir dedi.
     Kalkanın çok önemli bir belde olduğunu ifade eden Akaydın, Yeni yasa Kalkan Belediyesi de dahil birçok belde belediyesini kapatıyor. Köy muhtarlıklarını mahalle muhtarlığına çeviriyor. 13 il daha büyükşehir haline getiriliyor. Peki ne getiriyor yerine- 20 yıldır İstanbul ve Kocaelinde uygulanan bir yöntemi. Yani önümüzdeki seçimden itibaren Antalya büyükşehir sınırları, il sınırıyla bütünleşiyor dedi.
     Uygulamanın yanlış olduğunu savunan Akaydın, Çünkü Antalya, İstanbul ile Kocaelinin yüz ölçümünün üç katı büyüklüğünde. Bir belediyenin Gazipaşadan Kalkana kadar 640 kilometrelik sahil şeridi olan dağlık ve kırsal bir bölgeyi idare etmesi çok zor. Sistem doğru değil. Türkiyeye federal bir sistem getireceğine dair kuşkular yüksek diye konuştu.
     Yeni yasanın köylüye yarar sağlamayacağını iddia eden Akaydın, şöyle konuştu:
     Köy muhtarı deyip geçmeyin. Muhtar halkın doğrudan seçtiği, siyasi partilerin karışmadığı tek makamdır. Yasa bu makamı kaldırıyor ve köyün tüzel kişiliği kaybolduğu için köyün ortak mülkü, meraları belediyelere geçiyor. Eğer köylü rantçı yönetim seçerse o meraların başına çok şey gelebilir. Bu yasayla Antalyada verdiğimiz hizmetleri aynen 539 köye de götüreceğiz. Büyük ölçek planlar, itfaiye, toplu ulaşım, kanalizasyon ve içme suyu gibi. Bazı muafiyetler var ama Antalyada vatandaş içme suyuna ne ödüyorsa köylü de aynı parayı ödeyecek. Emlak vergisi, ruhsat için ne ödeniyorsa köylü de aynısını ödemek zorunda.
     Akaydın, çiftçilerin zor durumda olduğunu, son yıllarda Türkiyenin en zengin çiftçisi olan Antalya çiftçisinin bile zor durumda kaldıklarını kaydederek, Hangi köye gidersem gideyim, kim ne ekiyorsa eksin borçlu olmayan köylü yok. Şimdi bu çiftçiler 2B gibi bir planla karşı karşıyalar şeklinde konuştu.
     Toplantıda orman yüksek mühendisi Özcan Çeltik, avukatlar Çetin Manav ve Ümit Uysal, 2B yasasıyla ilgili katılıcılara bilgi verdi.
     Akaydın ve beraberindekiler, daha sonra Kalkana bağlı Çavdır köyüne giderek köylülerle bir araya geldi. Köyde çocuklara okul çantası ve beslenme ürünleri dağıtan Akaydın, Kalkan Belediye Başkanı Ömer Saim Karakurtu da makamında ziyaret ederek Atatürk portresi hediye etti.
    
     Muhabir: Yunus İçen
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Başkan Akaydın Kalkanda Büyükşehir Yasasını anlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER