Başmakçıda kadınlar, Ramazan ayını

Başmakçıda kadınlar, Ramazan ayını pişi ikramıyla karşıladı


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Başmakçı ilçesinde, Gülistan Mahallesi sakinleri, Ramazan ayını bir hamur yemeği olan pişi hazırlayıp vatandaşlara ikram ederek karşıladı.
     İlçede yıllardır sürdürülen gelenek gereği bir araya gelen kadınlar, pişi kızartarak vatandaşlara ikram etti.
     Pişilerin, Ramazan ayı hayrına ve ölenlerinin ruhuna hediye edildiğini bildiren mahalle sakini Güler Türk, pişinin Ramazan ayının bereketli geçmesi için yapıldığını söyledi.
     Bir araya gelerek kızarttıkları pişileri mahallede vatandaşlara ikram ettiklerini dile getiren Türk, Okuduğumuz dualar ve ikramlarla Ramazan ayını karşılıyoruz dedi.
     Pişi kokusunun gediği ev, komşuyu, dostu davet ediyor demektir diyen Türk, bu geleneğin büyüklerinden kendilerine geçtiğini, kendilerinden de çocuklarına kalacağına inandıklarını anlattı.
    
     -Pişi yemeği-
    
     Pişi yemeği için öncelikle karıştırma kabına alınan unun ortası, havuz gibi açılır. Önce maya konulur, daha sonra yoğurt ve sıvı yağ, una eklenir. Tuz ve su ilave edilerek yumuşak hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulur.
     Kulak memesi kıvamında olan hamur yaklaşık 45 dakika dinlenmeye, yani mayalanmaya bırakılır. Hamur zaman geçtikçe kontrol edilir. Ekmek hamuru gibi puf puf olunca hamur parçaları koparılır ve halka şekli verilir.
     Ocakta yağ, kısık ateşte kızdırılır. Halka şeklindeki hamurlar, kızgın yağda kızartılır. Altı ve üstü kızaran pişiler, sıcak olarak servis edilir.
    
     Muhabir: Esma Eser / Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Başmakçıda kadınlar, Ramazan ayını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER