Batum

Batum-Antalya İş Forumu başladı -Antalyadan gelen yatırımcılarla Gürcistandaki yatırımcıları buluşturan toplantılarda turizm, tarım ve inşaat alanında işbirliği görüşmeleri yapılacak


ANTALYA (A.A) - Gürcistan Uluslararası Yabancı Yatırımcılar Derneği ile Antalya Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) işbirliğinde düzenlenen Batum-Antalya iş forumu başladı.
     Batum Sheraton Otelde düzenlenen Batum-Antalya İş Forumunun açılış toplantısına Gürcistanın Acara Özerk Bölgesi Tarım Bakanı Donari Surmanidze, Türkiyenin Batum Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Volkan Berker, Acara Ticaret Odası ve Sanayi Odası Başkanı Tamaz Shavadze, DÖSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Gencer ile Batumlu ve DÖSİAD üyesi işadamları katıldı.
     Batum Belediye Başkanı Chkhaidze, kentin yapılanması için son yıllarda çok büyük çalışmalar yürüttüklerini, bunda da ciddi mesafeler kat edildiğini belirtti.
     Batumda yapılan çalışmaların insanların gözü önünde olduğuna değinen Chkhaidze, İnsanların yatırımlardan istifade etmesi için çalışıyoruz. Büyük aşamalar kaydedildi. Gerçekten çok sevinçliyiz. Bizim dostlarımız ve meslektaşlarımız geldi. Batumun başarısında en büyük örnek Türkiyedir. Türkiyeden ticaret ve turizm alanında örnekler almaya devam edeceğiz diye konuştu.
     Türkiyede hata yapmanın en az seviyede olduğuna dikkati çeken Chkhaidze, Türk işadamlarından hata yapmamayı, Antalyalı işadamlarından ise başarılı olmayı öğrendiklerini kaydetti.
     Başkan Chkhaidze, 3 gün sürecek forum görüşmelerinde önemli sözleşmeler imzalanması temennisinde bulundu.
     Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamaz Shavadze de Gürcistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her gün arttığını, ilişkilerin diğer ülkelere örnek olduğunu belirtti.
     Bölgedeki yabancı yatırımcı oranının yüzde 65den fazla olduğuna dikkat çeken Shavadze, Türk işadamları Batumda başarılı çalışmalar sürdürmekteler. Tarım, turizm, tekstil alanlarındaki yatırımlar bizi sevindiriyor. 400den fazla Türk firması yatırım yapıyor. Acara Bölgesinde Türk yatırımcıların ciddi yatırımları söz konusu. Atılan bu adımlar umarım bizi daha ileriye götürecektir dedi.
     Batumda atılan adımların yeterli olmadığını, geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Shavadze, şunları söyledi:
     Daha çok yatırım için sizleri kendi üyelerimiz gibi görüyoruz, görmeye devam edeceğiz. Güzel ilişkiler olacaktır. Bizim odamız yeni bir proje geliştiriyor. Sanayi bölgesi kurmaya çalışıyoruz. Türk işadamlarının tecrübesini paylaşmak istiyoruz. Türk işadamlarını yanımızda görmek, desteklerini hissetmek istiyoruz. Gürcistan, Kafkasya için örnek bir bölge kurabiliriz.
    
     -Türk katılımcılar-
    
     Ticaret Ateşesi Volkan Berker ise Batumda iş yapmak isteyen Türk işadamlarının Bursada, Trabzonda, İzmirde iş yapar gibi kolaylıklar yaşayacağını söyledi.
     Yakında başlanacak tek gümrük uygulamasıyla Türkiyeden gelişte Türk gümrüğü, Batumdan çıkışta sadece Batum gümrüğünde işlem yapılacağını belirten Berker, Gürcü dostlarımız çok yakın davranıyor ve ellerinden gelen desteği bize gösteriyorlar. Hükümetler arasındaki ilişkiler oldukça iyi, son bir haftada üç önemli görüşme oldu diye konuştu
     Ekonomik ilişkiler konusunda büyük adımlar atıldığını vurgulayan Berker, Batumda ticaret hacminin bu sene 1,5 milyar doları aştığını, kentteki bitmiş yatırımların 250 milyon dolar, devam eden yatırımların ise 350 milyon dolar olduğunu kaydetti.
     DÖSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Gencer de Gürcistanın coğrafya ve yaşam bakımından Türkiye ile benzerlikler taşımasının dostluğu artırdığını dile getirdi.
     Batumu, Karadenizin Antalyası olarak gördüklerini ifade eden Gencer, şöyle konuştu:
     Akdenizde aldığımız yolu Batum da turizm alanında adım adım kat ediyor. İnanıyorum ki birlikte ilerlemenin yolunu bu ziyaretlerle bulacağız. Antalya, Türkiyenin büyük kentleri arasında yer alıyor. Antalyada turizm ilk sırayı alıyor. Turizme ve tarımla özdeşleşmiş bir yerde sanayiden söz etmek tezat gelebilir, ancak sanayinin konumlandığı bölgeyi inceleyecek olan herkes yapılan üretimlerin turizm ve tarımla uyumlu olduğunu görecektir. Gerçekten çevreye duyarlı sanayi Antalyadadır.
     Gencer, Antalyalı işadamlarının yatırımlarının Rusyaya kadar uzandığını, yürüyen merdivenden asansöre kadar geniş yelpazedeki üretimlerde elde ettikleri başarıyı Batumlu işadamları ile işbirliği köprüsü kurmakta kullanacaklarını söyledi.
     Batumda işbirliği için olduklarını vurgulayan Gencer, Batumlu ve Antalyalı girişimcilerin, merkezi hükümetlerin de desteğiyle örnek işbirliği kuracak her türlü kapasiteye sahip olduğuna inandığını belirtti.
     Konuşmalardan sonra Antalyadan gelen işadamları ile Gürcistandaki işadamları ikili görüşmeler yaptılar.
     İş forumu, 17 Haziran Pazar gününe kadar sürecek.
    
     Muhabir: Sefa Karacan
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER