Bebeklerdeki diş çürüklerinden büyükler sorumlu

Bebeklerdeki diş çürüklerinden büyükler sorumlu -Sinop Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Topuz: -Bebeğe mama verilirken tadına bakma, yiyeceği ağızda soğutma, çiğneyip yedirme gibi davranışlar büyüklerin ağzında bulunan bakterilerin


SİNOP (A.A) - Sinop Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Hakan Öztopuz, bebeğe mama verilirken tadına bakma, ağızda soğutma, çiğneyip yedirme, öpme gibi durumlarda ebeveynlerin ağzında bulunan bakterilerin tükürük salgısı yoluyla birlikte bebeğin ağzına geçerek bu bölgede diş çürüğüne neden olduğunu belirterek, Bu bebeğe yapılan en büyük kötülüktür dedi.
     Öztopuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 0-6 yaş arası çocuklarda yakın temas kuran anne, baba ve bakıcı gibi diğer kişilerin ağız ve diş sağlığı bakımlarını düzenli olarak yaptırması gerektiğini söyledi.
     Bebekler doğduğunda ağızlarında diş çürüğü oluşturan bakterilerin olmadığını belirten Öztopuz, söz konusu bakterilerin büyüklerden bebeklere geçtiğine işaret ederek, şunları dile getirdi:
     Özellikle büyüklerin ağızlarında bulunan bakteriler ağızdan ağza verilen yiyeceklerle direkt olarak çocuğa aktarılmasına neden oluyor. Eğer aile, ağız ve diş sağlığı bakımını yaptırmadıysa bu bakteriler kendi ağızlarından çocuklara taşınacak ve zaman içinde çocuklarda diş çürüklerine neden olacaktır. Bebeğe mama verilirken tadına bakma, ağızda soğutma, çiğneyip yedirme, ağızda bulunan bakterilerin bebeğin ağzına geçerek bu bölgede diş çürüğüne neden olması bebeğe yapılan en büyük kötülüktür. Bunun yerine yiyeceklerin püre haline getirilip, ezerek veya soğutularak bebeğe verilmesi gerekir.
     Çocukların ağız ve diş sağlığı için öncelikle aile fertlerinin kendi ağız ve diş sağlığını koruması gerektiğinin atını çizen Öztopuz, bebeklerin diş çürüğünden korumanın yollarını ise şöyle sıraladı:
     Bebekle yakın temas kuran kişiler ağız ve diş sağlığı bakımlarını düzenli yapmalı ve diş hekimi kontrollerini aksatmamalıdır. Çürük ve diş eti hastalıklarının tedavisine gidilmeli, diş fırçalama,diş ipi ve ağız gargarası kullanımı düzenli olarak yapılmalı. Ailede ortak diş fırçası kullanılmamalı. Yiyeceklerin tat kontrolleri de başka kaşıklar kullanılmalı. Bebeği besleyen kişiler biberonu ve emziği temizlemek, sıcaklık kontrolü yapmak için de olsa ağzına sürmemelidir. Bu nedenle biberon kullanımları çocukluk dönemi çürüklerine neden olabilir.
     Öztopuz, çocuklara erken yaşta diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, Bebeklerin ilk diş muayenesinin,dişleri çıkmaya başladıktan sonra altı ay ile bir yaş arasında yapılması gerekir. Ayrıca günlük olarak ağız ve diş temizliği ihmal edilmemelidir. Günde en az 2 kere dişler düzenli bir şeklide fırçalanmalıdır. Fırça ağız içinde tüm dişleri dolaşmalıdır ve fırçalanmayan diş yüzeyi kalmamalıdır. Diş ipi kullanılması da diş sağlığı açısından önemlidir. Diş ipi dişlerin ara yüzeylerini temizlemek için en etkili yöntemdir ve mutlaka diş kontrolleri zamanında yaptırılmalıdır dedi.
    
     Muhabir: Kenan Türkseven
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Bebeklerdeki diş çürüklerinden büyükler sorumlu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER