Bebekleri bebek gödümeği geleneğiyle karşılıyorlar

Bebekleri bebek gödümeği geleneğiyle karşılıyorlar -Afyonkarahisarın Başmakçı ilçesinde dünyaya gelen bebek, yıllardır sürdürülen bebek gödümeği geleneği kapsamında mevlit okutularak ve ikramlar yapılarak karşılanıyor -Kızın


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Esma Eser - Afyonkarahisarın Başmakçı ilçesinde dünyaya gelen bebek, yıllardır sürdürülen bebek gödümeği geleneği kapsamında mevlit okutularak ve ikramlar yapılarak karşılanıyor.
     Başmakçıda yıllardır devam eden geleneklerden biri olan bebek gödümeği yeni dünyaya gelen bebeğin karşılanması anlamına geliyor. Bebeğin dünyaya gelmesinin ardından aile, akrabalar ve komşular doğum evinde toplanıyor.
     Okunan mevlitle bebeğe adı verilirken, el birliğiyle hazırlanan yemekler ve ikramlar servis ediliyor. Bebeği ziyarete gelenler de, yanlarındaki takıyı ya da hediyeyi aile bütçesine katkı olarak veriyor.
     Anneanne, torunu, kızı ya da damadı ile görümceleri için hazırladığı giysileri bu gelenekte sergiliyor. Kıyafetler, ziyaretçiler tarafından beğenilmesi çok önemsendiğinden özenerek hazırlanıyor.
    
     -Gelenekler birliktelik açısından önemli-
    
     Muhammet Halil adlı bebeğin doğmasıyla Uluöz ailesinin evinde yaşanan gelenek gereği bebeğin doğumunda hazırladığı el işi giysileri sergileyen anneanne Fadime Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneğe göre, gebelik müjdesinden 3 ay sonra elbiselerin anneanne tarafından hazırlanmaya başlandığını bildirdi.
     Bebekle birlikte, annesine, babasına, babaannesi ve dedesine de elbise örülmesi gerektiğini ifade eden Tuncer, Bunlar, doğumla birlikte sergilenmelidir. Büyüklerimizden öğrendiğimiz bu geleneği çocuklarına aktararak yaşamasını arzuluyoruz. Gelenekler birliktelik açısından çok önemlidir dedi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bebekleri bebek gödümeği geleneğiyle karşılıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER