Beş asırlık kümbet koruma altına alındı

Beş asırlık kümbet koruma altına alındı -Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı doğrultusunda, Iğdırdaki 528 yıllık kümbetin korunması için etrafına tel örgü çekildi -Kültür ve Turizm İl Müdürü Engindeniz: "Tarihi


IĞDIR (A.A) - Merkeze bağlı Çakırtaş köyündeki 528 yıllık Kul Yusuf Kümbeti, restore edilerek turizme kazandırılacak.
     Tarihi kümbetin korunması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca çıkarılan karar doğrultusunda, İmar Kentsel ve İyileştirme Müdürlüğü tarafından eserin etrafı tel örgüyle çevrildi.
     Kültür ve Turizm İl Müdürü Osman Engindeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önemli bir tarihi yapı olan Kul Yusuf Kümbetini koruma altına aldıklarını söyledi.
     Kul Yusuf Kümbetinin 1485 tarihinde yapıldığını ifade eden Engindeniz, "Kümbet merkeze bağlı Çakırtaş köyünün batısında, bugün tamamen yok olan bir mezarlığın içerisinde yer alıyor. Türbenin giriş kapısı üzerinde dikdörtgen bir çerçeve içerisinde, zincirsel motifiyle ayrılmış iki satırlık bozuk bir sülüsle Arapça yazılmıştır" dedi.
     Türbenin, Kul Yusuf adlı bir zat için yaptırıldığını belirten Engindeniz, kümbeti inşa eden mimarın bilinmediğini dile getirdi.
     Kümbetin korunması için ilgili kurul tarafından karar çıkarıldığını anlatan Engindeniz, şöyle devam etti:
     "Tarihi yapılara önem veriyoruz. Tedbir amaçlı kümbetin etrafını tel örgüyle çevirdik. Restorasyon için gerekli projeleri hazırlıyoruz. Müdürlük olarak Çakırtaş köyünde kontrollerde bulunarak, tarihi türbede dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı tedbir alıyoruz. Kul Yusuf Kümbetinin gelecek nesillere aktarılması için hazırlayacağımız proje kapsamında restorasyonunu da yapacağız."
    
     Muhabir: Emrah Kocabey / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Beş asırlık kümbet koruma altına alındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER