BEÜde Yaşama Dair Engel Yok paneli

BEÜde Yaşama Dair Engel Yok paneli


BİTLİS (A.A) - Bitlis Eren Üniversitesinin (BEÜ) İnşaat Mühendisliği bölümü ve İnşaat Teknolojileri Araştırma Kulübünce (İTAK) Yaşama Dair Engel Yok paneli düzenlendi.
     BEÜ Rektörlüğünde düzenlenen panelin açılış konuşmasını İTAK Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Nusret Bozkurt, inşaat mühendisliğinde veya inşaat tekniklerinde engellilerin problem yaşadığını söyledi.
     Özellikle mühendis, mimar, teknik çizimcilerin, bu konuyla ilgili projeler hazırlayarak engelleri ortadan kaldırması gerektiğini ifade eden Bozkurt, Yapılan engelli düzenleme projelerinin, engellilere zorluk çıkardığını gözlemledik. İnşaat mühendisliği bölümü olarak, önümüzdeki proje yarışmasını bu konuyu temel alarak gerçekleştirmeyi düşünüyoruz dedi.
     Panelde engelli hakları konusunda konuşan Avukat Kadir Köstekçi ise, her insanın bir engelli adayı olduğunu belirterek, engellilerin istihdam edilmesi için çalışma yaptıklarını ve bunun ardından bazı kamu kurumlarında güzel gelişmelerin yaşandığını bildirdi.
     İş Kanununda özürlülerle ilgili kurumların kontenjanları bulunduğunu anımsatan Köstekçi, şöyle konuştu:
     Bu kontenjan yüzde 2 veya yüzde 3 olarak belirtilmiş. Ancak kurumların yüzde 5 veya yüzde 10 alsa hiç kimse bunun Anayasaya aykırı olduğunu iddia edemez. Özürlü memur alım sınavı bu yıl başladı. Bu sınavla 9 bin 250 kişi işe başladı. Bunlar artık kimseye muhtaç olmadan hayatını devam ettirecek. Haklar verilmez alınır. Yani kişiler bu haklara doğuştan sahiptir. Ayrıca engelliler için kaldırımlar, yaya yolları ve binalar engellilerin kullanabileceği şekilde yapılmalı. Sosyal ve kültürel açıdan engellilerin devlet tiyatrolarını ücretsiz izleyebilir. Özel tiyatro ve sinemalarda ise indirimlerden yararlanabilir. İletişim ve ulaşım alanında da indirimlerden faydalanabilir.
     Artık Saklanmak İstemiyorum Bitlis Engelliler Derneği (ASİBED) Başkanı Bayram Tutgaç da, Bitliste yaşamanın bir engelli için zor olduğunu kaydederek, kışın olumsuz hava şartlarının engellilere büyük sorun olduğunu ifade etti.
     2007 yılında ASİBEDi kurduklarını anımsatan Tutgaç, şunları kaydetti:
     Dernek olarak sosyal, kültürel ve sportif alanlarda faaliyet gösteriyoruz. Aktif bir dernek olduğumuzu düşünüyorum. Engellilerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Ben engelliyim. Yarın siz veya ailenizden biri engelli olabilir. Bunu hiç unutmamalıyız. Derneğimize kayıtlı 100e yakın üyemiz var. Bu sayının çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bu insanlar evlerinden çıkamıyor. Bunları da evlerinden çıkararak, topluma adapte etmeyi amaçlıyoruz. Bu konuda hepimize çok büyük görev düşüyor. Bu sıcak ortamdan sonra buna inancım daha da arttı.
     Panele, BEÜnün idari ve akademik personelleri ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Şener Toktaş
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber BEÜde Yaşama Dair Engel Yok paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER