Beyşehir Gölünün kadın balıkçıları

Beyşehir Gölünün kadın balıkçıları -Beyşehirde eşleriyle birlikte yıllardır ava çıkan kadın balıkçılar, her gün sabahın ilk ışıklarıyla rastgele diyor


KONYA (A.A) - Türkiyenin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölünde balık miktarı azalsa da özellikle göle kıyısı olan köylerde kadın balıkçılar, eşleriyle birlikte mesai yapıyor.
     Gölde sayıları bir zamanlar 2 bini bulan balıkçı kayığı sayısı, çeşitli nedenlerle bugün parmakla gösterilecek kadar azaldı. Halen balıkçılık yapanlar arasında, göle kıyısı olan köylerden eşleriyle birlikte ava çıkan kadın balıkçılar da bulunuyor.
     Beyşehir ilçe merkezinde yaşayan Şerife (52) ve Mustafa Şimşek (60) çifti de evlendikleri günlerden bu yana yaklaşık 18 yıldır bu işi birlikte yürüten avcılardan...
     Yanlarına köpekleri Beethovenı da alan Şimşek çifti, birlikte kürek çekiyor, ağ atıp topluyor.
     Şerife Şimşek, 1994 yılından beri eşiyle birlikte balığa çıktığını belirterek, balıkçılık serüvenini şöyle anlattı:
     Bekarken çıkmazdık, balık tutmasını bilmezdik bile, denizden de korkardık. Bu işi eşimle birlikte 18 yıldır yapıyorum. Herkes yapamaz ki bunu. Zor bir meslek. Ancak benim köyüm olan, göl kıyısındaki Gölkaşında balığa herkes kendi eşiyle gider. Bu işi kadınlara tavsiyem etmem, başka bir iş yapsınlar. Ben av dönüşü ikinci bir iş olarak simitçide çalışıyorum. Zor oluyor, akşam yorgunluktan nasıl yattığımı bilmiyorum. Ancak ne yapacaksın, geçim dünyası.
     Mustafa Şimşek ise evlenmelerinden itibaren birlikte balıkçılık yaptıklarını belirterek, Eşimle birlikte balığa günlük gider geliriz. 1996 yılından beri ise bu kayık bende... İmalatını da kendim yaptım. İyi kötü ekmek teknemiz oldu diye konuştu.
     Haftanın 7 günü de eşiyle birlikte avlanmaya çıktıklarını anlatan Şimşek, bu 7 günün kendilerine yetmediğini ifade ederek, Hafta 9 gün olsa 9 gün de çıkarız balığa... Çünkü paraya çok ihtiyacımız var. 1998 yılından beri emekliyim. Söylemesi ayıp 860 lira emekli maaşı alıyorum ancak ev kirası, elektrik, su parası, telefon derken yetmiyor şeklinde konuştu.
     Beyşehir Gölüne kıyısı olan Karadiken köyünde çiftçilik yapan İbrahim Yaldız ise eşiyle birlikte 20 yıldır avlanmaya çıktıklarını söyledi.
     Asıl mesleğinin konfeksiyon olduğunu ancak İzmirden döndükten sonra tekrar balıkçılığa başladığını anlatan Yaldız, Ne diyelim, hayat bu... Hem çiftçilik hem de balıkçılık yapıyoruz dedi.
     Eşi Cansez Yaldız ise 20 yıldır balıkçılık yaptığını, bu iş zor olsa da çok zevkli zamanlar da yaşadığını anlattı. Yaldız, Biz başka işimiz olmadığı için vazgeçemiyoruz ancak bayanlara tavsiye etmem, onlar yapmasınlar. İlk balığa çıktığım günü dün gibi hatırlıyorum. Hem gittim hem ağladım, korktum, heyecanlandım. Şimdi ise göle çıkıyor, ağ atıp çekiyorum diye konuştu.
    
     Muhabir : Şeref Yaşar / Murat Aslan
     Yayıncı : Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Beyşehir Gölünün kadın balıkçıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER