Bigadan kısa kısa

Bigadan kısa kısa -Arı hastalıkları konuşuldu


ÇANAKKALE (A.A) - Biga İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Biga Bal Üreticileri Birliği tarafından düzenlenen Arı hastalıkları ve arıcılığın sorunları konulu seminer, Biga Belediye Kültür Sarayında yapıldı.
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Türker Savaş, yaptığı konuşmada, arı hastalıkları hakkında bilgi verdi.
     Türkiyede, 3-4 yıl önce koloni çökme hastalıklarının başladığını ve nedeninin ise bilinmediğini bildiren Savaş, ilaçla mücadeleden önce kültürel mücadelenin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
     Arılarımız iyi bir yerde değilse, aç kalıyorsa, çok yıllık petekler kullanıyorsak, birde sakat ana arı kullanıyorsak, bu durum hastalıkların ortaya çıkması anlamına geliyor diyen Savaş, arılardaki taş hastalığında salgılanan alfatoksin nedeniyle insanlar için bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.
     ÇOMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin ise arıcılıkta besleme ve çiçek takibi hakkında bilgi verdi.
     Biga Yarımadasının, arıcılık açısından önemli bitki potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Baytekin, akü ile radyo dalgaları veren peteği arıcılara tanıttı.
     Baytekin, Varuva hastalığı ile mücadelede etkili olan petek, araç aküsü ile kullanılıyor. Kovan içinde radyo dalgaları yaymak sureti ile varuvayı döken cihaz, arının peteği bal ile doldurulduktan sonra en son kata konularak kullanılıyor. 23 günde bir 8 dakika aküye bağlı bırakılarak, varuva hastalığını tamamen temizleyen cihaz 35 lira deyi konuştu.
     Öğretim üyeleri, seminerin sonunda arı yetiştiricilerinin sorularını cevaplandırdı.
     Seminere, Biga İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Ceylan, Biga Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Dr. Muhammet Akkaya, Biga Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kurt, Biga Arıcılar Derneği Başkanı Fikret Deniz ve arı yetiştiricileri katıldı.
    
     -Deprem bilinçlendirme semineri verilecek-
    
     Biga Kent Konseyi, Çanakkale AKUT ve Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce, lise öğrencilerine deprem bilinçlendirme semineri verilecek.
     Çanakkale AKUT ekip lideri Hüseyin Şahin, projenin, Bigada başlayıp daha sonra tüm il geneline yayılacağını söyledi.
     AKUT olarak çocuklarımızın ve gençlerimizin afetlere daha bilinçli bir şekilde hazır olmaları konusunda çalışmalar yapıyoruz diyen Şahin, talep gelmesi halinde her kurum ile çalışma yapmaya haz olduklarını kaydetti.
     Biga Kent Konseyi Başkanı Metin Tatlı da mahalle afet gönüllüsü olmak isteyen herkesin eğitimlere katılabileceğini bildirdi.
    
     Muhabir : Serten Akkaya / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı : Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Bigadan kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER