Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri

Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri -Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özvar, Osmanlıda Kredi Kurumu konulu konferans verdi


BİLECİK (A.A) - Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Özvar, Bilecikte düzenlenen Tarih ve Kültür Sohbetleri etkinliğinde Osmanlıda Kredi Kurumu konulu konferans verdi.
     Prof. Dr. Özvar, konferansta yaptığı konuşmada, Osmanlı Devletinde, İslam dini inanışına göre faiz yasağının finansal kurum ve araçların gelişimini engellediği yönünde çeşitli görüşlerin olduğunu belirterek, bazı iktisatçıların da faiz yasağı sebebiyle kredi sisteminin engellendiği yönünde görüşlerinin olduğunu kaydetti.
     İslamın temel kaynaklarında faiz konusunda çok açık kuralların bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Özvar, şöyle konuştu:
     Semavi ve semavi olmayan dinlerin çoğunda da faiz hoş karşılanmadığına dair deliller var. Çalışmalarımda, Osmanlı Devletinin faiz konusunda doğrudan bir yasak çıkardığını tespit edemedim. Faizi hukuken engelleyemezsiniz. Çünkü gizli yapılan bir eylemdir. Ancak Osmanlı Devletinde İslam hukukuna göre faize düşmeden kredi ve borç alışverişlerini yapmaya yönelik çalışmalar geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri hazırlanan akit türleridir. Bunlar birer kredi vasıtası olarak kullanılmış ve bu yöndeki ihtiyacı gidermiştir. Diğer yandan para vakıfları da bu hizmeti veren kurumlardandır. Ayrıca, Osmanlı Devletinde para ve sermaye piyasasındaki borç ve kredi işlemleri bütün dinler ve milletler arasında rahatlıkla yapılabiliyordu. Yani bir Müslüman bir Yahudi ya da Ermeni ile bu alışverişi yapabiliyordu.
     Prof. Dr. Özvar, Osmanlı Devletinde 16. yüzyılda, özel kesimde faiz oranlarının yüzde 20 oranında, para vakıflarında ise yüzde 15 seviyelerinde olduğunu kaydetti.
     Osmanlıda borç ve alacak ilişkilerinin çok yaygın olduğu bilgisini tespit ettiğini belirten Prof. Dr. Özvar, Bursa terekelerinde yaptığı araştırmalarda yüzde 20 ve yüzde 30 oranında borç ile alacak kayıtlarına rastladığını anlattı.
     Konferansa, Bilecik Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
     Programın sonunda Prof. Dr. Özcan, Prof. Dr. Özvara üzerinde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ambleminin bulunduğu bir tabak hediye etti.
    
     Muhabir: Mesut Tankulu - Mehmet Candikmen / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER