Bilimsel eczacılığın kuruluşunun 174. yıl dönümü

Bilimsel eczacılığın kuruluşunun 174. yıl dönümü -Türk Eczacılar Birliği 18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Çağlar: "Eczacıların, birinci derece sağlık hizmeti sunumu gerçekleştiren kimseler olarak halk sağlığının korunmasında


TRABZON (A.A) - Türk Eczacılar Birliği 18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Sabih Tekin Çağlar, eczacıların birinci derece sağlık hizmeti sunumu gerçekleştiren kimseler olarak halk sağlığının korunmasında temel bir öneme sahip olduğunu bildirdi.
     Çağlar, bilimsel eczacılığın kuruluşunun 174. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, eczacıların toplumun en yakın sağlık danışmanları olduğunu belirtti.
     Eczacıların, birinci derece sağlık hizmeti sunumu gerçekleştiren kimseler olarak halk sağlığının korunmasında temel öneme sahip olduğunu ifade eden Çağlar, şöyle devam etti:
     "Eczacıların ilaçların doğru şekilde kullanılmalarını sağlamak amacıyla hastalarına ilaç danışmanlığı hizmeti vermek ve bazı durumlarda destek olmak gibi ilave sorumlulukları da bulunmaktadır. Eczacının sağlık ekibine katkısı, gerek tedavinin sağlıklı yürümesi, gerekse ilaçların olası yan etkilerinden kaynaklı sorunların en aza indirgenmesi açısından son derece önemlidir. İlaç tedavisinde yanlış ilaç kullanılması, doğru ilacın yanlış yoldan uygulanması, doğru ilacın yanlış oranda kullanılması, hasta ile sağlık profesyonelleri arasındaki iletişim sorunlarından dolayı ilacın yanlış kullanımı, ilaç yazımında hata, reçeteleme hatası, ilacın eksik kullanımı gibi hataları tanımlamak ve engellemek, ilaç kullanımından iyi sonuç alınmasını sağlamak eczacının yükümlülüğündedir."
     Çağlar, eczacılar olarak hasta danışmanlığı, ilacın hastaya ulaştırılması, hastaların tedavilerinin izlenmesi gibi çoklu görevleri yerine getirirken sürekli zorluklarla karşılaştıklarını savunarak, şunları kaydetti:
     "Eczanede bizleri hasta ile karşı karşıya getiren uygulamalar, ilaç ile hastanın arasına çeşitli adlar altında paranın girmesi, eczacının içinde bulunduğu ekonomik darboğaz, yeni açılan eczacılık fakültelerinin mezunlarına serbest eczane açmaktan başka şans tanınmaması, ilaç fiyatları baskılanmaya çalışırken eczacının emeğine el konulması gibi sorunları sürekli olarak yaşıyor ve bu sorunlarımıza akılcı, ortaklaştırıcı çözümler üretmeye çalışıyoruz."
     Eczacının emeğinin görünür olması için sürekli olarak yeni alanlarda yeni emekler ortaya koyduklarını vurgulayan Çağlar, eczacının hasta sağlığı ve kamu açısından aldığı rolü genişletmeye çalışırken, bu emeğin karşılığını da almak istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Bilimsel eczacılığın kuruluşunun 174. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER