Binalarda ısı ve su yalıtımı

Binalarda ısı ve su yalıtımı -İZODER Teknik Uzmanı Yüzügür: Türkiyedeki yapıların yüzde 90ında ısı yalıtım sistemi yok -İTÜ Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yıldırım: Hazır betonla yapılan binalar depreme daha dayanıklı


DİYARBAKIR (A.A) - Isı Su Ses ve Yangın Yatırımcıları Derneği (İZODER) Teknik Uzmanı Güneş Yüzügür, Türkiyedeki yapıların yüzde 90ında ısı yalıtım sisteminin olmadığını söyledi.
     İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi, Beton ve Çimento Uygulaması ile Binalarda Isı ve Su Yalıtımı konulu seminerler düzenledi.
     İMO Diyarbakır Şube Konferans Salonunda yapılan seminerlerde konuşan İZODER Teknik Uzmanı Güneş Yüzügür, Binalarda ısı ve su yalıtımı uygulama detayları konusunda bilgi verdi.
     Yüzügür, 2000 yılında çıkan Isı Yalıtımı Yönetmeliğinin yürürlükte olmadığını belirterek, Isı yalıtımı ile ilgili yönetmelik 2009dan itibaren binalarda enerji performansı yönetmeliğine dahil edildi. Bugün zorunlu olmasına rağmen hala pek çok yapıda ısı yalıtım sistemi kullanılmıyor. Yapı denetim kurumlarının, 2000den sonra yapılan tüm yapıları bu bakımdan denetlemesi gerekiyor. Su yalıtımına ilişkin henüz bir yönetmelik yok. Bu hazırlanmaya çalışılıyor. Bu da yönetmelikle birlikte zorunlu hale gelecek dedi.
    
     -Hazır betonla yapılan binalar depreme daha dayanıklı-
    
     İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Hasan Yıldırım ise hazır betonla yapılan binaların depreme daha dayanıklı olduğunu ifade etti.
     Yıldırım, beton yapımında eskiye göre birçok tekniğin geliştiğini de anlatarak şöyle dedi:
     Binanın zemin yapısı, projelendirilmesi ve betonun yönetmeliğe göre yapılması halinde yapı depreme dayanıklı olur. Betonun ömrünü yıllarca koruması için gerekli olan tüm kriterler yerine getirilmelidir. Türkiyedeki yapılarda istendiği kadar demir kullanılsa bile beton kalitesinin iyi olmaması depremlerde binaların yıkımına neden olur. Hazır betonla yapılan binalar depreme daha dayanıklıdır.
     İMO yönetim kurulu üyesi Şahin Kaya da, oda olarak meslektaşlarına ve öğrencilere yönelik meslek içi eğitim seminerlerini veren Yıldırım ile Yüzügüre teşekkür etti.
     Seminerlere, şube yönetim kurulu üyeleri, Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu, inşaat mühendisleri ile inşaat mühendisliği bölümünü okuyan öğrenciler de katıldı.
    
     Muhabir: Aziz Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Binalarda ısı ve su yalıtımı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER