Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürü

Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürü Boğatekin: Nevruz asırlardır kuşaktan kuşağa aktarılarak umut ve heyecanla günümüze kadar gelen iyiliği, güzelliği ve baharın gelişini müjdeleyen gündür


BİNGÖL (A.A) - Bingöl Kültür ve Turizm Müdürü Şevket Boğatekin, Nevruzun asırlardır kuşaktan kuşağa aktarılarak umut ve heyecanla günümüze kadar gelen iyiliği, güzelliği ve baharın gelişini müjdeleyen gün olduğunu bildirdi.
     Boğatekin, yayınladığı mesajda, Nevruzun dünyanın en eski ve köklü bayramı olma özelliğini taşıdığını, her toplum veya topluluğun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip, sembolleştirerek kutladığı bir gün olduğunu belirtti.
     Adı ne olursa olsun bayramların hep birleştirici bir gücü olduğunu, bayramlarda kin ve nefretlerin unutularak, dostluk ve barışın baş tacı edildiğini ifade eden Boğatekin, şu ifadelere yer verdi:
     Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimiyle 2009 yılında UNESCO nezdinde Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edilen Nevruz, bugün Birleşmiş Milletler tarafından resmen tanınarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 2 Aralık 2009 tarihli oturumunda 21 Mart tarihin Uluslararası Nevruz Günü ilan edildi. Orta Asya ve Kafkaslardan başlayıp Balkanlara kadar uzanan bu geniş coğrafyada yaşayan milletin, böylesine güzel tabiat olaylarını kendi inanç değerleriyle şekillendirip, çeşitli törenler ve eğlence şenlikleri ile kutlamaları, ortak pek çok kültürel motifin de halen yaşanmasını sağlamıştır. Anadoluda, Sultan Nevruz, Mart Bozumu gibi adlarla bilinen Nevruz gelenekleri, dini, mitolojik ve folklorik bir özellik kazanmış olup Türk toplumunun vazgeçilmez gelenek ve görenek sistemi içerisinde yaşanmaya devam etmektedir. Nevruz asırlardır kuşaktan kuşağa aktarılarak umut ve heyecanla günümüze kadar gelen iyiliği, güzelliği ve baharın gelişini müjdeleyen gündür.
    
     Muhabir: Naim Boşkut- Abdullah Çelik / Sema Kaplan
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER