Biriktirdiği eserleri sergilemek için iş yeri

Biriktirdiği eserleri sergilemek için iş yeri kiraladı -Vanda gençlik yıllarında koleksiyonculuğa merak salan 85 yaşındaki Mehmet Nuri Ataklı, 60 yılı aşkın süredir biriktirdiği eserleri kiraladığı iş yerinde sergiliyor (Fotoğra


VAN (A.A) - Necat Hasar - Cemal Aşan - Vanda gençlik yıllarında koleksiyonculuğa merak salan 85 yaşındaki Mehmet Nuri Ataklı, 60 yılı aşkın süredir biriktirdiği eserleri kiraladığı iş yerinde sergiliyor.
     Cumhuriyet Caddesindeki bir pasajda bulunan 15 metrekarelik iş yeri, vitrinindeki yüzyıllık eserlerle pasaja yolu düşenlerin ilgisini çekiyor.
     Önünden geçenlerin vitrinine bakmadan geçmediği iş yerinde sergilenen, her biri yüzyıllık geçmişe sahip eserler arasında çeşit çeşit tespihler, Osmanlıdan kalma sikkeler, Cumhuriyet dönemine ait çok sayıda madeni para, Rusların Vanı işgal ettiği yıllarda bıraktığı kağıt ve madeni paralar ile geçmiş dönemlerde kullanılan çeşitli eşyalar ve Cumhuriyet ilk kurulduğu yıl basılan Kuran-ı Kerim bulunuyor.
     Adeta müzeyi andıran iş yerinin sahibi 85 yaşındaki Mehmet Nuri Ataklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlik yıllarında koleksiyonculuğa merak saldığını belirterek, 1950li yıllardan itibaren yaşadığı yıla ve geçmiş dönemlere ait eserler toplamaya başladığını söyledi.
     Hobisinin yıllar geçtikçe kentte duyulduğunu ve özellikle köylerde yaşayan vatandaşların tarla sürdüğü ya da ev yaptığı sırada gerçekleştirdiği kazılarda ortaya çıkan eserleri kendisine getirdiğini vurgulayan Ataklı, paha biçilemez değerdeki birçok tarihi eseri satın alarak Van Müzesine kazandırdığını ifade etti.
     Ataklı, müzenin tarihi eser niteliğindeki eşyaları kendisinden aldığını, geri kalanını ise iade ettiğini bildirerek, Ben de iade edilen eserleri kendim biriktirdim. Aradan geçen süre zarfında o kadar çok esere sahip oldum ki evimde yer kalmadı. Bunun üzerine bir iş yeri kiralayarak bu eserleri sergilemeye başladım dedi.
     İş yerindeki her parçanın kendisi için çok önemli olduğuna değinen Ataklı, Ruslar, memleketi işgal etmek için geldikleri zaman köylerde paraları kalmış. Bazen köylüler geliyor ve bu paraları bana bırakıyordu. Ben de biriktirdim. Şimdi bir sürü tarihi para var ama hiçbir değeri yok diye konuştu.
     Ataklı, Bediüzzaman Saidi Nursinin öğrencisi olan babasına ait 90 yıllık Kuran-ı Kerimin iş yerindeki en değerli eser olduğuna dikkati çekerek, kendisi için büyük anlam ifade eden Kuran-ı Kerimi okumaktan mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Biriktirdiği eserleri sergilemek için iş yeri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER