Bismildeki 5 höyükten bir yılda bir

Bismildeki 5 höyükten bir yılda bir müzelik eser çıkarıldı -Ilısu Barajı Projesi kapsamında Bismil ilçesinde, 5 höyükte yapılan bu yılki kazı çalışmalarında bin 120 envanterlik eser çıkarılarak Diyarbakır Müzesine teslim edildi -Mü


DİYARBAKIR (A.A) - Meral Özdemir- Bismil ilçesinde, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak eserlerin kurtarılması için 5 höyükte yapılan kazıların bu yılki bölümü tamamlandı.
     Ilısu Baraj Gölü Altında Kalacak Kültür Varlıklarının Kurtarılması projesi kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve DSİnin işbirliğiyle, Diyarbakır Müze Müdürlüğü başkanlığında, 2000 yılından bu yana Bismil ilçesinde devam eden kurtarma kazıları, Anadolunun zengin tarihsel birikimini gün ışığına çıkarmaya devam ediyor. Bu yıl 5 höyükte yapılan kazılarda bin 120 envanterlik eser açığa çıkarılarak Diyarbakır Müzesine teslim edildi.
     Diyarbakır Müzesi Müdürü Nevin Soyukaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır Müzesi Başkanlığında yürütülen Ilısu Barajı HES Projesi kapsamındaki kurtarma kazılarının bu yıl da devam ettiğini söyledi.
     Bu yıl toplam 7 kazı alanıyla ilgili çalışma yaptıklarını, Salattepe, Ziyarettepe, Hakemi Use, Körtiktepe ve Müslümantepede kazıların devam ettiğini, Hırbemerdon ile Karavelyan höyüklerinde ise yayına yönelik, malzeme üzerinde depo çalışmasının yürütüldüğünü anlatan Soyukaya, Salattepede Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. Tuba Ökse, Ziyarettepede ABD Akron Üniversitesinden Prof. Dr. Timothy Matney, Hakemi Usede Hacettepe Üniversitesinden Doç. Dr. Halil Tekin, Körtiktepede Dicle Üniversitesinden Prof. Dr. Vecihi Özkaya ve asistanı Aytaç Coşkun tarafından kazıların gerçekleştirildiğini kaydetti.
     Soyukaya, Müslümantepede ise bu yıl tamamen Diyarbakır Müzesi arkeologlarından Şeref Yumruk ve Azat Gülün oluşturduğu ekiple kazıları yürüttüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Kazıların bir çoğu kapatılmış olduğu için bu yıl uzun süreli çalışıldı. Haziran ayında başlayan kazılar ekim ayı sonuna kadar devam etti. Salattepe ve Müslümantepenin alan çalışması ise geçen hafta tamamlandı. Ancak bu iki kazının malzeme üzerindeki bilimsel çalışmaları kazı evinde yürütülüyor. Kazılarımızdan her yıl olduğu gibi yine bu yıl da çok nitelikli eserler geldi. Bu yıl kazılarda müzemize envanterlik olarak bin 120 tane ve bir o kadar etütlük eser kazandırıldı. Hepsi birbirinden önemli. Müzedeki eser koleksiyonumuz her yıl daha da zenginleşiyor.
    
     -Günümüzden 12 bin yıl öncesine ait dokuma izleri-
    
     Soyukaya, kazılarda akeremik neolitik, geç Asur, geç neolotik, orta demir çağ, erken demir çağ, orta ve yeni Asur ile Roma dönemlerine ait balta, çanak çömlek, boncuk, vazo, küpe, mühür, bilezik ve küpe ile mimari buluntuların gün ışığına çıkarıldığını belirtti.
     Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya başkanlığında yürütülen Körtiktepe kazısında, günümüzden 12 bin yıl öncesinde bölgede dokuma yapıldığına dair kanıtların bulunduğunu belirten Soyukaya, Matneyin bilimsel danışmanlığında, Almanya Mainz Üniversitesinden Dr. Dirk Wicke, İngiltere Cambridgeden Dr. John MacGinnis ile Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu denetimindeki uluslararası ekip tarafından yürütülen Ziyarettepe kazısında ise geçen yıl bulunan ancak çözümlemesi bu yıl yapılan bilinmeyen bir dile ait tabletin de ortaya çıkarıldığını anımsattı.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Bismildeki 5 höyükten bir yılda bir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER