Bitki hastalıkları, laboratuvar ortamında teşhis edilecek

Bitki hastalıkları, laboratuvar ortamında teşhis edilecek -Kocaelide bitki hastalıklarıyla mücadele kapsamında kurulan fitoklinik laboratuvarı deneme çalışmalarına başladı


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde kurulan fitoklinik laboratuvarında bitki hastalıklarıyla bilimsel olarak mücadele edileceği bildirildi.
     Kocaeli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Öztürk, yaptığı açıklamada, faaliyette olan toprak tahlil laboratuvarına ek olarak, Kocaeli Valiliği ve İl Özel İdaresinin desteği ile kurulan fitoklinik laboratuvarında ilk deneme çalışmalarının başladığını bildirdi.
     Söz konusu laboratuvarın, bölgede bulunan üreticilerin karşılaştığı bitki koruma ile ilgili sorunlarının kısa sürede tanılanması ve bu sorunların en kısa sürede çözüme kavuşturulmasını kolaylaştırılacağını ifade eden Öztürk, laboratuvarın yakında tam kapasiteli çalışmaya başlayacağını, böylece gereksiz ve hatalı uygulamalar sonucu ortaya çıkan ekonomik kayıpların önüne geçilerek, daha sağlıklı ürünlerin elde edileceğini söyledi.
     Öztürk, bazı bitki hastalık etmenlerinin birbiriyle benzerlik gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Bu tür benzerlikler hastalıkların teşhis ve tanısında yanılgılara sebep olmakta, yanlış mücadele yöntemlerini doğurmaktadır. Kesin teşhis, doğru tedavi yöntemlerini belirlemede analiz metotları tek yöntemdir. Çeşitli yörelerden laboratuvarımıza gelen ve herhangi bir nedenle zarar görmüş olan bitki örnekleri üzerindeki belirtiler incelenerek, öncelikle zararın tipi belirlenecek, daha sonra hastalığın teşhisi yapılmaya çalışılacaktır. Hastalıklı bitki parçaları steril koşullarda ortama aktarılacak ve izolasyonu yapılarak, kültürel ve mikroskobik özellikleri incelenecek.
     Bitkilerde zarara neden olan etmenlere karşı uygulanması gereken mücadele yöntemleri konusunda üreticilere önerilerde bulunulacağını belirten Öztürk, bu çalışmalar sonucunda üreticilerin kendi tarlası, bahçesi ve bağının uzmanı haline geleceğini dile getirdi.
     Öztürk, böylece sürdürülebilir tarımsal üretim ve kalkınmanın sağlanacağını ifade ederek, Bu çalışmalar sonucunda bitkisel üretimin artırılması, kaliteli ve ilaç kalıntısı bulunmayan ürün elde edilmesi, birim alandan daha fazla ürün alabilme hedefliyoruz dedi.
    
     Muhabir: Metin Girgin
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Bitki hastalıkları, laboratuvar ortamında teşhis edilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER