BM heyeti Gaziantepte

BM heyeti Gaziantepte -BM Mülteciler Yüksek Komiser Yardımcısı Lim: -"(Suriyelilere yapılan yardımlar) Bizim katkıda bulunabildiğimiz malzemelerin miktarı Türkiyenin yaptıklarıyla kıyaslanacak ölçüde değil" (Fotoğraflı-G


GAZİANTEP (A.A) - Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiser Yardımcısı Janet Lim, Suriyelilere yapılan yardımlarla ilgili, "Bizim katkıda bulunabildiğimiz malzemelerin miktarı Türkiyenin yaptıklarıyla kıyaslanacak ölçüde değil" dedi.
     Lim, Gaziantepteki Suriyeli Misafirler İl Koordinasyon Merkezini ziyaret ederek, işlem yaptıran Suriyelilerle görüştü.
     Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlundan brifing alan Lim, gazetecilere yaptığı açıklamada, olaylar nedeniyle ülkelerinden ayrılan Suriyelilerin sayısının bir milyona ulaştığını ve bunun da endişe verici bir durum olduğunu söyledi.
     Türkiyenin üstlendiği durumdan çok etkilendiğini ifade eden Lim, koordinasyon merkezinde, çadır ve konteyner kentlerde kalmayanların da kayıt altına alınmasının önemli olduğunu, ancak sorunun çözümü için diğer ülkelere de çok fazla görev düştüğünü kaydetti.
    
     -"Gelen yardımlar çok az"-
    
     Heyet daha sonra Gaziantep Valisi Erdal Atayı makamında ziyaret etti.
     Vali Ata, ziyarette, Türkiyenin sadece gelen sığınmacılara değil, Suriyedeki insanlara da yardım ettiğini söyledi.
     Türkiyenin Suriyeli sığınmacılar için bugüne kadar 1 milyar dolara yakın harcama yaptığını hatırlatan Ata, "BM ve diğer ülkelerden gelen yardımlar çok az. Bugüne kadar BMden ve Suudi Arabistandan gelen miktar 80 milyon dolar kadar. Onun dışında çok ciddi, dişe dokunur bir yardım gelmediğini belirtmekte fayda var. Zaman zaman bazı ülkelerden yardımlar geliyor. Onlar da Suriyeye gönderiliyor" diye konuştu.
     Ata, kamp dışında kalan Suriyeli sığınmacıların kayıt altına alınması ve ihtiyaç duydukları hizmetleri sağlamak için kurdukları koordinasyon merkezinin önümüzdeki günlerde diğer illerde de yaygınlaşabileceğini dile getirdi.
     Lim ise Türkiyenin cömertliği ve misafirperverliğinin uluslararası kamuoyunda artık meşhur olduğunu söyledi.
     Konteyner kenti görmeden yapılanlardan etkilendiğini belirten Lim, "Çok uzun zamandır mültecilerle ilgili çalışan birisi olarak şunu belirtmeliyim; yapılabilecek en önemli ve ilk aktivite her zaman mültecilerin kayıt altına alınmasıdır. Kim olduklarını, nerede olduklarını, durumlarını bildiğimiz zaman kendileri hakkında bir planlama yapabiliriz ve onlara yardımcı olabiliriz" dedi.
     Türkiyenin yaptıklarına kıyasla gelen yardım ve desteklerin hiçbir zaman gerekli ölçüde olmadığını vurgulayan Lim, şöyle konuştu:
     "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği olarak her zaman hem elimizden geleni yapmaya, hem de bütün dünyaya Türkiyeye kaynaklarını aktarması için destekte bulunmaya devam edeceğiz. Bizim katkıda bulunabildiğimiz malzemelerin miktarı Türkiyenin yaptıklarıyla kıyaslanacak ölçüde değil. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama maddi değerin yanında her zaman teknik danışmanlık konusunda dünyanın diğer yerlerindeki tecrübelerimizi aktarmada yanınızda olduğumuzu tekrarlamak isterim. Gördüklerimize bakarak bizim sizden öğreneceğimiz çok şey olduğunu söyleyebilirim."
    
     Muhabir: Ekip / Veli Gürgah
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber BM heyeti Gaziantepte Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER