Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünalan:

Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünalan: Piyasada hiç arı olmadan üretilen ballar var (Fotoğraflı - Görüntülü)


BOLU (A.A) - Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, Piyasada hiç arı olmadan üretilen ballar var dedi.
     Bal üretimi konusunda AA muhabirine bilgi veren Ünalan, balın üretim safhasında birçok hile yapılığını söyleyerek, insanların bal alırken dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.
     Özellikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son zamanlarda piyasada bulunan ballar üzerinde çok ciddi incelemelerde bulunduğunun altını çizen Ünalan, vatandaşların bal alırken üzerinde etiketi olan balları tercih etmeleri gerektiğini dile getirdi.
     Etiketli ürünlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından analiz edilen ballar olduğunu kaydeden Ünalan, Bal hileye çok açık olan bir maddedir. Vatandaşın ilk önce dikkat edeceği şey ürünün etiketinin olup olmadığıdır. Etiketli olan ballar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenmiş ve üretimine izin verilmiş olan firmaların balıdır. Bu balları güvenerek alabilirler diye konuştu.
     Ünalan, diğer taraftan Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kontrolünden geçmemesine rağmen kalitesi yüksek balların da piyasada bulunduğuna değinerek, laboratuvar ortamında analizi yapılmayan balın güvenilirliğinden emin olunamayacağını kaydetti.
     Bal üretirken hile yapmak isteyenlerin şeker ve glikoz kullandığını belirten Ünalan, Bal mevsimi geldiği zaman arıcılar arılara aşırı şeker ile yapılan şerbet vermek sureti ile hile yapabilirler. Bu bal kısmen yenilebilir. Şeker tolare edilebilir bir madde. Ama bundan daha tehlikelisi ve korkunç olanı glikoz. Piyasada hiç arı olmadan üretilen ballar var. Bu bal glikozla yapılıyor. İnsanlar bu glikozu yedikten sonra vücut dirençleri kırılıyor. Hastalıklara karşı dirençleri kalmıyor. Glikoz topyekun mücadele yapılması gereken bir madde. Hatta glikoz kotasının yüzde 15 değil de Avrupa ve Amerikada olduğu gibi yüzde 1 ve 2ye çekilmesini talep ediyoruz şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Zafer Göder - Emin Gürbüz
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünalan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER