Bolu İl Halk Sağlığı Müdürlüğü:

Bolu İl Halk Sağlığı Müdürlüğü: -Fazla tuz tüketimi kan basıncını artırarak, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve felç riskini yükseltiyor


BOLU (A.A) - Bolu İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, fazla tuz tüketiminin kan basıncını artırarak, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve felç riskini yükselttiğini belirtti.
     Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, yemeklerin vazgeçilmesi olan tuzun vücutta birçok önemli işleve sahip olduğu, içeriğinde bulunan sodyumun sıvı ve kan basıncı dengesinin düzenlenmesi, kas ve sinir sisteminin çalışması için gerekli olduğu ifade edildi.
     Yetişkin bir insanın vücudunda 90-130 gram sodyum bulunduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Vücuttaki sodyumun yarısı kemik yapısındadır. Bir yetişkinin sağlıklı biçimde hayatını sürdürebilmesi için günde 1,5 gram sodyuma ihtiyacı vardır. İnsanlar genetik olarak günde 0,25 gramdan daha az tuz tüketmeye programlanmıştır. Bu nedenle fazla tuz tüketimine bağlı olarak kardiyovasküler (kalp-damar) ve renal (böbrek) hastalıkların oluşum riski artmaktadır. Çocuklarda yüksek sodyum tüketimi dilde bulunan tuz reseptörlerini baskılayarak ileri yaşlarda tuz içeriği yüksek besin seçiminin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca ileri yaşlardaki hipertansiyon yatkınlığını da artırmaktadır.
     Dünya Sağlık Örgütüne göre günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı 5 gramdır. Türkiyede yapılan çalışmalarda ise günlük tuz tüketiminin 18 gram olduğu belirlenmiştir.
    
     -Tuz, astım ataklarını artırıyor-
    
     Fazla tuz tüketilmesinin kalsiyumun atılmasını artırarak kemik erimesini yükselttiği, böbrek taşı oluşumu ve böbrek rahatsızlıklarını tetiklediği vurgulanan açıklamada, çalışmalarda astım ataklarının da sıklaşmasına neden olduğunun görüldüğü bildirildi.
     Salamura turşu, soda, kabartma tozları, gazlı içecekler ve işlenmiş hazır gıdaların tuz kaynakları olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     Fazla tuz tüketimi kan basıncını artırarak, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve felç riskini yükseltiyor. Hazır gıdalar, çikolata veya bisküvi gibi tatlı bile olsalar koruyucu katkı maddeleri yüksek miktarda tuz içermektedir. Tuz kısıtlamasından bahsedilirken hazır gıdaların azaltılması gerektiği de unutulmamalıdır. İnsan sağlığı açısından çok önemli olan iyodun eksikliği maalesef ülkemizde çok sık görülüyor. Bu eksikliğin giderilmesi için kullanılan tuzlara iyot ekleniyor. Tuza eklenen iyodun vücutta kullanımının yeterli olabilmesi için iyotlu tuzun mutlaka ağzı kapalı ve koyu renk kapta, ısı ve ışıktan uzakta saklanması gerekiyor.
     İyot eksikliğinde en sık görülen rahatsızlık hipotroid. Hipotroidin en belirgin sonucu fazla kilo olsa da özellikle genç bayanlarda kısırlığa kadar birçok soruna neden olabiliyor. İyot yetersizliği, derecesine göre bilimsel gelişim ve fonksiyon bozukluğu (zeka gerilikleri), konjenital anomaliler (doğumsal şekil bozuklukları), kretinism (cücelik ve zeka geriliği), endemik guatr da ortaya çıkabilecek hastalıklar arasında.
    
     Muhabir: Emin Gürbüz
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Bolu İl Halk Sağlığı Müdürlüğü: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER