Borsa İstanbulun ilham kaynağı: Aizanoi

Borsa İstanbulun ilham kaynağı: Aizanoi -Avrupalı gezginlerin 1824 yılında keşfettiği antik kentte bulunan "dünyanın ilk borsası", Borsa İstanbulun, tanıtımlarına da ilham kaynağı oldu -Borsa binasında, Roma İmparatoru Diocletianus


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Kütahyanın Çavdarhisar ilçesinde yer alan Roma döneminden kalma Aizanoi Antik Kentindeki "dünyanın ilk borsası", uluslararası arenada en büyük borsalar arasına girmesi hedefiyle kurulan Borsa İstanbulun tanıtımlarına ilham kaynağı oldu.
     AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Aizanoi Antik Kenti, Kütahya il merkezine 57 kilometre uzaklıkta, Çavdarhisar ilçe merkezinde bulunuyor.
     "İkinci Efes" olarak nitelenen Aizanoide, Anadolunun en iyi korunmuş Zeus Tapınağının yanı sıra 20 bin kişilik amfi tiyatro ve buna bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, mozaikli hamam, sütunlu cadde, nekropoller ve dünyanın ilk borsası varlığını koruyor.
     Antik çağlarda Penkalas diye isimlendirilen Kocaçay ırmağının yukarı kesimindeki kentin, adını mitolojik kahraman Azandan aldığı sanılıyor.
     Kent antik Frigyaya bağlı yaşayan Aizanitislerin temel yerleşim alanı olarak biliniyor. Aizanoinin yüksek platosu üzerindeki Zeus Tapınağının çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3 bin yıllarına ait yerleşme tabakaları ortaya çıkarıldı.
     Yakın zamanda ovanın birçok yerinde saptanan yerleşme tepeciklerinden biri de Anadolunun erken dönemlerinde bu ana kutsal alanın yerindeydi. Daha sonra bu bölge değişimli olarak Bergamaya ve Bithinyaya bağlıyken MÖ 133te Roma İmparatorluğu egemenliğine girdi. Kent, bu dönemde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşti ve ünü bölge sınırlarını aştı.
     Roma döneminde 330-726 yıllarında piskoposluk merkezi olan Aizanoi, 7nci yüzyıldan itibaren bu önemini yitirdi. Ortaçağda bir hisara dönüştürülen Zeus Tapınağı çevresindeki düzlük alan, 13üncü yüzyılda Çavdar Tatarlarınca üs olarak kullanıldı. Bundan dolayı bölgeye Çavdarhisar adı verildi.
     Kent, 1824te Avrupalı gezginlerce keşfedildi. Alman Arkeoloji Enstitüsünce 1926da kazılar başlatıldı. Sonra bir süre ara verildi. Aynı enstitünün 1970de başlattığı kazılar, 2011de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Özer başkanlığındaki gruba devredildi.
    
     -Borsa binası 1971deki kazılarda gün ışığına çıkarıldı-
    
     Roma İmparatoru Diocletianusun enflasyonla mücadele amacıyla hazırladığı mal satış bedellerinin taş bloklar üzerinde duyurulduğu Aizanoi, dünyanın ilk borsasına ev sahipliği yapıyor.
     Alman Arkeoloji Enstitüsünce 1971de yapılan kazılarla ortaya çıkarılan borsadaki kitabelerde, imparatorluk pazarlarında satılan tüm malların satış ücretleri yer alıyor. Buna göre, kuvvetli bir kölenin fiyatı iki eşeğin, bir atın fiyatı ise üç köleninkine eşitti.
     Borsa yapısı, 1992-1995te kazıldı. Burada, sütunlu galerilerle çevrili olan ve buluntulara göre 400lü yıllarda inşa edildiği sanılan bir cadde ortaya çıkarıldı. "Sütunlu Cadde" olarak adlandırılan bölümün mermerleri tamamlanarak yeniden ayağa kaldırıldı.
     Sütunlu Caddenin 6ncı yüzyıla kadar orijinalliğini koruduğu ve bir deprem sonucu yıkıldığı tahmin ediliyor.
    
     -"Eğitimcinin maaşıyla duvar ustasının günlük ücreti eşit"-
    
     Aizanoi Kazı Grubu Başkanı Özer, AA muhabirine, Borsa İstanbul için çekilen tanıtım filmlerinde yer verilen dünyanın ilk borsasının, Aizanoideki en önemli yapılardan biri olduğunu söyledi.
     Borsa binası olarak tanımlanan Macellum alanındaki yuvarlak yapı ve yazıtların, Borsa İstanbulun çalışmaları kapsamında yeniden Türkiyenin gündemine geldiğini ve gerek borsacıların gerekse bankacı ve yatırımcıların ilgisini çektiğini anlatan Özer, "Aizanoi Antik Kentinde 1970 yılındaki Gediz depreminin ardından ortaya çıkarılan yuvarlak binada, İmparator Diocletianusun, fiyatların anormal artışının önüne geçmek ve enflasyonu kontrol altına almak amacıyla aldığı Narh Kararnamesi yer almaktadır" dedi.
     Özer, bu kararnamede, yaklaşık bin 500 kalemde, 4üncü yüzyılın ticaretinde yer alan mal ve ticari eşyaların tavan birim fiyatları ve birbirlerine karşı olan değerlerinin verildiğini belirtti.
     Bu kararların, günümüzde her ekonomik buhrandan sonra alınan istikrar paketlerinin antik dönemdeki karşılığı olduğuna dikkati çeken Özer, şöyle konuştu:
     "Borsa binasında yazılı olan kararnamede bulunan bazı ücretler dikkati çekiyor. Örneğin, bir desen yapıcının yani ressamın günlük ücreti 150 dinardır. Bir avukat veya hukukçunun ise şikayet başına 250 dinardır. Eğitimcilere verilen ücret ise ne acıdır ki en düşüklerinden biridir. Örneğin her bir bilim adamı aylık 50 dinar ücret verilmiştir. Bir mimarlık öğretmeninin erkek öğrenci başına aldığı ücret ise 100 dinardır. En çelişkili örneklerden biri ise bir duvarcı yemek dahil günlük 50 dinar alırken bir bilim adamının aylık bu ücreti almasıdır. Borsadaki Tavan Fiyatlar Fermanı, bu bakımdan günümüze ilham vermeyi sürdürmektedir. Aizanoi pek çok ekonomi ve finans çevresi tarafından yakından takip edilmeye başlamış ve çoğu kuruluşa ilham kaynağı olmuştur. Yakın zamanda Borsa İstanbul olarak değişikliğe giden eski İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının (İMKB) reklam filminde yer alması da bu ilhamın göstergelerinden biridir."
     Özer, kazı ekibi olarak borsa yapısı ve çevresinin kazılması, restore edilerek korunması, çevre düzeninin tamamlanması ve tanıtımın yapılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Borsa İstanbulun ilham kaynağı: Aizanoi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER