Bu köpekler kaçakçılığa geçit vermiyor

Bu köpekler kaçakçılığa geçit vermiyor -Sarp Sınır Kapısında görev yapan çaykotik köpeği Donna ile narkotik köpeği Nero, uyuşturucu maddeler ile gümrük kaçağı çay, sigara ve içkiye geçit vermiyor -Doğu Karadeniz Gümrük ve


ARTVİN (A.A) - Muhittin Sandıkçı - Sarp Sınır Kapısı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü kadrosunda görev yapan çaykotik köpeği Donna ile narkotik köpeği Nero, kaçakçıların korkulu rüyası oldu.
     Çay, tütün ve içki kaçakçılığının önlenmesi için eğitilen 3.5 yaşındaki Donna ile uyuşturucu kaçakçılarına göz açtırmayan, 6 yaşındaki narkotik köpeği Nero, Türkiyenin Gürcistana açılan kapısı Sarpta 1.5 yıldır görev yapıyor.
     Günlük 500 gram mama ile beslenen köpekler, yoğun arama faaliyetinden arta kalan zamanlarını, eğitmenlerinin yanında, oyunla geçiriyor. Çay, tütün, içki ve uyuşturucu kokusuna aşırı duyarlı olan köpekler, aramalarda görevlilerin en büyük yardımcısı.
     Köpekler sayesinde geçen yıl ve bu yılın ilk iki ayında yurda kaçak yollarla sokulmaya çalışılan yaklaşık 5 milyon liralık kaçak çay ve sigara ele geçirildi.
     Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Şanverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarp Sınır Kapısında kimlikle geçiş uygulamasının ardından yolcu sayısının arttığını, kara hudut kapıları arasında birinci sıraya yükseldiğini belirtti.
     Yıllık yaklaşık 5 milyon 600 bin kişinin kapıdan geçiş yaptığını, geçişlerin yaz aylarında günlük 20-30 bin seviyesine ulaştığını ifade eden Şanverdi, Artan yolcu trafiğiyle kaçakçılık olaylarında da artış oldu. Gürcistanda özellikle sigara, içki gibi ürünlerin fiyatlarının düşük olması cazibeyi artırdı. Bu nedenle Sarp Sınır Kapısındaki ekibimiz son dönemlerde ciddi kaçakçılık olaylarına müdahale etti dedi.
     Kapıda kaçakçılık ile mücadelede birer narkotik ve çaykotik köpeğinin de görev yaptığını dile getiren Şanverdi, şunları söyledi:
     Uyuşturucunun yanında, gümrük kaçağı çay, tütün ve içki ile de mücadele ediyoruz. Çay Türkiye açısından çok değerli ve vergisi çok yüksek bir ürün. Narkotik köpekleri uzun süredir var ancak kaçak çay ile mücadele için eğitilen çaykotik köpekleri bir süre önce sınır kapılarında görev yapmaya başlandı. Çay, tütün ve içki kokusuna duyarlı Donna bize çok yardımcı oluyor. Sınır kapılarında son yıllarda çaykotik köpekleri ve diğer tedbirlerle kaçakçılık olaylarına karşı etkin mücadele veriliyor.
    
     -Fiyatı yüksek ürünlerde kaçakçılık daha fazla-
    
     Şanverdi, Sarp Sınır Kapısında geçen yıl Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında çok sayıda olaya müdahale ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
     Piyasa değeri 1 milyon 745 bin lira olan 365 bin paket gümrük kaçağı sigara, 55 bin lira değerinde sigara filtresi ve içki ele geçirildi. Saat, güneş gözlüğü ve cep telefonu gibi piyasa değeri yüksek ürünler de Türkiyeye kaçak yollarla sokulmaya çalışılıyor. Gürcistanda akaryakıt ucuz olduğundan dolayı akaryakıt kaçakçılığına da fazla rastlıyoruz. Geçen yıl yaklaşık 15 bin litrenin üzerinde gümrük kaçağı akaryakıt ele geçirdik. Et, bal ve fındık da kaçak ürünler listesinde. Türkiyede vergisi ve fiyatı yüksek olan ürünlerde kaçakçılık olayı çok daha fazla oluyor.
     Ayrıca, Avrupada çalınıp Türk Cumhuriyetlerine götürülmek istenen birkaç aracı da ele geçirdik. Kaçakçılık işinde kullanılan 70 araca el koyduk. Sarp Sınır Kapısında geçen yıl 252 olaya müdahale edildi ve 13 milyon 500 lira değerinde kaçak eşya ele geçirildi. Köpeklerimizin söz konusu kaçakçılıkları önlemede büyük payı var. Bu yıl da aynı gayretle çalışmalarımıza devam ediyoruz.
     Hüseyin Şanverdi, hayali ihracat konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini, son dönemde 5 milyon liralık hayali ihracatı ortaya çıkardıklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Bu köpekler kaçakçılığa geçit vermiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER