Burkina Faso, Türkiyeyi model almak istiyor

Burkina Faso, Türkiyeyi model almak istiyor -Nüfusunun yüzde 60ı Müslüman olan, dünyanın en fakir ve okuma yazma oranı en düşük ülkelerinden biri olarak nitelendirilen Burkina Faso, Türkiyeyi örnek almaya çalışıyor -U


GAZİANTEP (A.A) - Orhan Çiçek - Nüfusunun yüzde 60ı Müslüman olan, dünyanın en fakir ve okuma yazma oranı en düşük ülkelerinden biri olarak nitelendirilen Burkina Faso, Türkiyeyi model almak istiyor.
     AA muhabirinin izlenimlerine göre, eski adı Yukarı Volta olan Burkina Faso, Batı Afrikada yaklaşık 17 milyonluk nüfusuyla küçük bir ülke konumunda. Başkenti Ouagadougou olan ülkenin sınır komşularını Benin, Fildişi Sahilleri, Gana, Mali, Nijer ve Togo oluşturuyor.
     Burkina Fasoda nüfusun yüzde 90ından fazlası fakirlik ve yokluk içerisinde yaşarken, bir işçi aylık ortalama 50 ile 60 dolar arasında maaş alıyor.
     Resmi dili Fransızca olan ülkede eğitimin ücretli olması, pek çok çocuğun eğitim alamamasına yol açarken, nüfusun ancak yüzde 13ünün okuma-yazma bildiği belirtiliyor.
     Ortalama yaşam süresinin 47 olduğu ülkede, köylerde elektrik ve su bulunmuyor. Ayrıca, başkent Ouagadougou dahil büyük şehirlerin kenar semtlerinde de elektrik ve su tesisatı yok.
     Nüfusun yüzde 60ı Müslüman, yüzde 30u Hristiyan ve yüzde 10u da Afrika dinlerine mensup olan ülkede, Müslümanların yönetimde etkin olmaması dikkat çekiyor.
     Altın, mangan ve demir yatakları bulunan ülkede, her alanda Fransızların etkili olduğu görülüyor.
     Ülkede ulaşım daha çok bisiklet ve motosikletle sağlanırken, kadın nüfusunun erkek nüfusundan daha fazla olduğu belirtiliyor. Bu nedenle kadınları yaşamın her alanında görmek mümkün.
    
     -Türk iş adamları için yatırım alanları-
    
     Üretim ve yatırım açısından son derece bakir olan ülkede, Türk iş adamları için önemli iş fırsatları ve yatırım alanları bulunuyor. Özellikle başkent Ouagadougou ve ülkenin ikinci büyük kenti Bobo Dioulassoda artan inşaatlar göze çarpıyor.
     Tamamen ilkel denilecek düzeyde sürdürülen inşaat sektöründeki çalışmalar, Türk iş adamları için yatırım yapılacak alanların başında yer alıyor.
     Ayrıca, yine sektörle bağlantılı su kuyusu ve kanal açma işleri ile bu alandaki malzeme satışı da yapılacak yatırımlar arasında.
    
     -Diyanet İşleri Başkanı Adama-
    
     Ülkenin Diyanet İşleri Başkanı konumunda bulunan Sakande Adama, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyeye 2 kez gittiğini ve gördüklerinden çok etkilendiğini söyledi.
     Türkiye gibi İslamiyetin yaşandığı bir ülkeyi gördüğümüz için kendimizi ayrıcalıklı görüyoruz diyen Adama, kendilerinin de böyle İslami bir yaşantıyı ülkelerinde yaşamanın hayalini kurduklarını ifade etti.
     Türkiyeye gittiklerinde modern bir İslam tipiyle karşılaştıklarını dile getiren Adama, şunları kaydetti:
     Modern bir Müslümanın yaşantısının nasıl olması gerektiğini gördük. Türkiyede gördüğümüz İslami yaşantıyı kendimize örnek aldık. Türk insanını hoş, samimi, insanlara kucak açan insanlar olarak gördük. Allah-u Tealanın mesajını gerçek manada anlayıp, hayatlarına uygulayan insanlar olarak gördük. Biz de bunu bir model, bir örnek alarak ülkemizde uygulamak istiyoruz.
     Adama, Türk iş adamlarını Burkina Fasoya yatırıma davet etti.
    
     -Türkiyeye teşekkür-
    
     Yaklaşık 1 milyon nüfusuyla ülkenin ikinci büyük kenti olan Bobo Dioulassonun Belediye Başkanı Sanou Abebekir ve merkez ilçe belediye başkanı Mustafa Tindo da ülkelerindeki fakir ve yardıma muhtaç insanlara Türkiyeden çeşitli yardımlar gönderildiği dile getirdiler.
     Abebekir ve Tindo, her yıl kendilerine Türkiyeden kurban ve gıda paketleri şeklinde yardımlar geldiğini ifade ederek, gösterilen duyarlılıktan dolayı Türk yetkililerine ve vatandaşlara teşekkür ettiler.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Burkina Faso, Türkiyeyi model almak istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER