Bursada orman zararlılarıyla mücadele

Bursada orman zararlılarıyla mücadele -Ormanlara zarar veren haşerelerle mücadele kapsamında "avcı böcekler" doğaya salındı


BURSA (A.A) - Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlara yangınlardan 5 kat fazla zarar veren haşerelerle mücadele kapsamında "avcı böcekler"i doğaya saldı.
     Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, gazetecilere yaptığı açıklamada, çam kese böceği avcısı 2007 yılında kurulan laboratuvarda şimdiye kadar yaklaşık 80 bin avcı böcek üretildiğini bildirdi.
     Bilim insanlarınca "dumansız yangın" diye nitelenen ve ormanlara yangınlardan en az 5 kat daha fazla zarar veren böceklere karşı mücadele başlattıklarını belirten Coşkun, şunları kaydetti:
     "Biyolojik mücadele, tabiata en uygun, çevreye zarar vermeyen mücadeledir. Tabiatta bir düzen ve ahenk var. Biz orman mühendisleri, tabiattaki bu düzenin ve sistemin sırlarını çözerek, ona uygun şekilde zarar veren böceklerle mücadele ediyoruz. Laboratuvarda iki tür avcı böcek ürettik. Her yıl, bir önceki yıldan daha fazla sayıda böcek üreterek ormanlara bırakıyoruz. Bu yıl kızılçam, karaçam gibi ibreli ağaçlara zarar veren çam kese böceğine karşı 20 bin avcı böcek calosoma sycophanta üreteceğiz. Çam kese böceği ile mücadele için 3 bin 470 adet böcek üretimine başlandı. Şu ana kadar 20 bin avcı böcek yumurtası alındı. Bunlardan 8 bin böcek tırtılı, ormana bırakılacak duruma geldi."
     Coşkun, söz konusu tırtıllardan yeterli boya ulaşan 3 bin avcı böceğin, Bursa Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanındaki İnkaya Mahallesi üstü Uludağ Yolunda karaçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda toprak altına yerleştirildiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ali Kahrıman
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Bursada orman zararlılarıyla mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER