Bursadaki işkence davası

Bursadaki işkence davası -12 Eylül darbesinin ardından tutuklanan bir öğretmene, 1988de Bursa Özel Tip Cezaevinde iken işkence yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına devam edildi


BURSA (A.A) - 12 Eylül darbesinin ardından tutuklanan bir öğretmene, 1988de Bursa Özel Tip Cezaevinde iken işkence yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına devam edildi.
     Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasında, işkence suçundan 12 yıla kadar hapsi istenen 5 sanıktan, Ş.Ü. (55), N.B. (54) ile müşteki Sait Özdemir (63) ve tarafların avukatları katıldı.
     Geçen duruşmaya katılmayan tutuksuz sanık N.B, o dönemde Bursa Özel Tip Cezaevinde ikinci müdür olarak görev yaptığını belirtti. Görev yaptığı sırada sağ ve sol görüşe sahip 350 mahkum bulunduğunu belirten sanık, şunları kaydetti:
     Genel arama esnasında sol grupların koğuşunda tünel bulundu ve yapanlar 15 gün hücre hapsine çarptırıldı. İkinci tünel olduğu ihbarı üzerine jandarma kuvvetleri ile operasyon düzenlendi ve mahkumlar koğuşlarından çıkartıldı. Operasyon sonucunda ikinci tünel bulundu ve 105 kişi hakkında disiplin cezası verildi. Bu kişilerin arasında müşteki de vardı. Operasyon kararları üstlerimiz tarafından alınmıştır. Ben kimseye işkence etmedim. Sadece görevimi yaptım. Hakkımda soruşturma dahi açılmamıştır. Beraatıma karar verilmesini ve duruşmalardan vareste tutulmayı talep ediyorum.
     Mahkeme heyeti, müşteki Sait Özdemir ile o dönemde cezaevinde kalan Sabri Çamuru da tanık olarak dinledi.
     Çamur, o dönemde koğuşlarda arama yapacakları zaman mahkumları havalandırmaya çıkarttıklarını ifade ederek, Havalandırmada, yaz sıcağında akşama kadar bekletirlerdi. İlk tüneli kazan 11 kişiden birisiyim. O dönemde suçumu itiraf ettim. Bu yüzden 15 gün hücre hapsine çarptırıldım. Ayrıca bu yüzden yargılanıp, ceza da aldım. Biz hücre cezasını çekerken, ikinci bir tünel ihbarı üzerine koğuşlarda arama yapıldı. Bu sırada mahkumları döve döve dışarı çıkardılar. Ağır yaralıları da revire götürdüler. Ben Sait Özdemiri revirde yaralı vaziyette gördüm. Eli kesilmiş, ayağı sarılı ve yüzü ise morarmıştı. Mahkumlardan bir kısmını hastaneye sevk ettiler. Sait Özdemir gitti mi bilmiyorum diye konuştu.
     Müşteki Özdemir ise kendisine işkence yapanlardan ve duruşmadaki sanıklardan şikayetçi olduğunu tekrarlayarak, sanıkların cezalandırılmasını istedi.
     Mahkeme heyeti eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
    
     -Bu dava, 12 Eylül karanlığına bir kibrit yakmaktan ibarettir-
    
     Bursa Adalet Sarayı önünde, duruşma öncesi basın açıklaması yapan Sait Özdemir, duruşma gününün 12 Marta rastlamasını tarihin bir cilvesi olarak yorumladı. Özdemir, 12 Eylül 1980de Türkiyenin üzerine zifiri bir karanlığın oturduğunu belirterek, Aybastı ilçesi Sarıyer İlkokulunda öğretmen iken tutuklandığını ve çeşitli cezaevlerine sevk edildiğini, en son Bursadaki cezaevinde kaldığını anlattı.
     Cezaevlerine sevk edilirken işkencelere, açlık grevlerine, ölüm oruçlarına ve çığlıklara şahit olduğunu dile getiren Özdemir, Çığlıklar gök kubbemizde hala titreşim halindedir. Bu çığlıkların bir tanesi Bursada yere indi. Şimdi sıra diğer çığlıkları yere indirmektedir. Bu dava, 12 Eylül karanlığına bir kibrit yakmaktan ibarettir. Şimdi bu umutları çoğaltma zamanıdır. Umutluyum. O pırıltıyı görüyorum ama bu topyekun ayağa kalkmakla olacaktır. Yıllarca acının ve zulmün en canlı tanığı oldum dedi.
    
     -Bursa Barosu Başkanı Demiröz-
    
     Sait Özdemirin davasına destek verdiğini ve 12 Eylül döneminde avukat olduğunu belirten Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, o dönemde haksızlığa ve işkenceye uğrayan insanların peşinde olduklarını dile getirdi.
     Demiröz, o zamanlarda Bir gün, yaşanan hukuksuzlukların ve acıların hesabı sorulacak mı diye düşündüğünü aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Bu insanlık suçunu iddianameye dönüştüren ve bu iddianameyi kabul ederek davaya dönüştüren savcı ve hakimleri kutluyorum. Sadece işkence yapanlar değil yaptıranlar da keşke bu davada olabilseydi. 12 Eylül, ne o apoletleri düşmüş iki ihtiyardan ne de Sait arkadaşımıza işkence yapmış iki gardiyandan ibarettir. Ama çok özel bir değeri var bu davanın. Bu dava zannediyorum ki Türkiyede ilk. Yıllar önce yaşanmış acıların hesabının sorulabileceği ihtimali bile bende buruk bir heyecan yaşatıyor. Umarım ülkemiz bir daha darbeler, işkenceler, acılar görmez.
     Basın açıklamasına katılanlar, ellerinde Sıra sizde..! Netekim, Takipteyiz Netekim yazılı dövizlerle Özdemire destek verdi.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Bursadaki işkence davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER