Bursa Fotoğraf Festivali

Bursa Fotoğraf Festivali -Dünyaca ünlü foto muhabiri Kratochvil: -Fotoğrafa her zaman ihtiyaç olacak. Televizyon bazen duyguları tam manasıyla yansıtmada yeterli olmuyor


BURSA (A.A) - Dünyaca ünlü foto muhabiri Antonin Kratochvil, Fotoğrafa her zaman ihtiyaç olacak. Televizyon bazen duyguları tam manasıyla yansıtmada yeterli olmuyor dedi.
     Kratochvil, Bursa Fotoğraf Festivali (Fotofest) kapsamında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen seminerde fotoğraf tutkunlarıyla tecrübelerini paylaştı.
     Pakistandan Haitiye kadar dünyanın birçok farklı bölgesinde tarihe tanıklık eden Çek foto muhabiri Kratochvil, 1986 yılında Ukraynanın Çernobil kentinde gerçekleşen nükleer patlamadan bu yana kente 9 kez gittiğini belirterek,Çernobile 1996dan bu yana 9 kez gittim. Buraya gittiğinizde insanlık ve yaşam adına her şey bitmiş gibi hissediyorsunuz. Radyasyonun tadı var adeta. Bunu hissediyorsunuz. Güzel bir yer aslında ama çok uzun yıllar boyunca yaşam emarelerinin rastlanamayacağı bir yere dönüşmüş durumda artık diye konuştu.
     Seminerde, çektiği fotoğraflardan gösterimler yapan Kratochvil, 2008 yılında ekonomik kriz sonucu iflas eden Lehman Brothersın bilgisayarları götürüldüğü anda kendisinin de orada olduğunu ve yaşananların dünyayı sarsan 1929 krizine benzediğini söyledi.
     Amerikanın Irak işgalini yakından takip ettiğini belirten Kratochvil, 2003 yılında savaş başladığında Amerikalı askerlerle Iraka girme fırsatımız oldu. Oraya meslektaşlarım ile birlikte gittik. Üzerimize ateş edildi. Çok zor zamanlardı ancak biz her şeyden önce oradan canlı çıkmayı başardık ve işimizi yaptık dedi.
     Gazeteciliğin, özellikle foto muhabirliğin zor bir meslek olduğunu dile getiren Kratochvil, teknolojik ilerlemelere karşın fotoğrafın basılı manada asla değerinden bir şey kaybetmeyeceğini ifade etti. Kratochvil, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Fotoğrafa her zaman ihtiyaç olacak. Ben bu yüzden fotoğrafın ve geleneksel medyanın geleceğini çok fazla merak etmiyorum. Televizyon bazen duyguları tam manası ile yansıtmada yeterli olmuyor. Çünkü baskı her zaman çok ikoniktir. Eddie Adamsın 1968de Vietnam Savaşı sırasında Vietkongda çektiği o fotoğrafı hatırlarsınız. Bu gibi işler her zaman basılmaya ve akılda kalmaya layıktır. Ayrıca şunu da söylemeliyim ki; dünyanın neresine giderseniz gidin, ne kadar kötü ortamlar, ne kadar riskli bölgeler içerisinde bulunursanız bulunun, bu ortamları dahi iyi niyetiyle kurtaran insanlara rastlarsınız. Benim insan ruhuna inancım sonsuzdur. Bu konuda iyimserim. Aslında insan çok harika bir yaratıktır. Hiç ummadığınız yerde insanlar neler yaparlar, inancınızı yitirmeyin.
    
     Muhabir: Metin Aktaş
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursa Fotoğraf Festivali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER