BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yöney:

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yöney: -İhracatçımızın, AB dışında yeni pazarlara yönelmeye her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacağı bir süreçteyiz


BURSA (A.A) - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, İhracatçımızın, AB dışında yeni pazarlara yönelmeye her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacağı bir süreçteyiz değerlendirmesini yaptı.
     Yöney, temmuz ayı enflasyon ve ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan rakamlara göre temmuz ayı ihracatının geçen aya göre yüzde 5,5 düştüğünü ve 10,8 milyar dolar olduğunu anımsattı.
     Düşüşün büyük oranda otomotiv sektöründeki yavaşlamadan kaynaklandığına dikkati çeken Yöney, Bunda Avrupa pazarında sürmekte olan krizin de etkisi büyük. İhracatçımızın, AB dışında yeni pazarlara yönelmeye her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacağı bir süreçteyiz. Bu pazarlarda sağlam durmak ve kalıcı olmak için çaba göstermek gerekiyor dedi.
     Yöney, ekonomideki yavaşlamanın ardından ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 64,9a çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
     Haziran ayı dış ticaret açığı da beklenenin altında 7,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Tüketim mallarındaki ithalat azalması ile birlikte ara mallarda, yatırım ve sermaye malları ithalatında da düşüş var. Gelecek için özellikle yatırım ikliminde yapılacak iyileştirmelerle birlikte, global gelişmelere önceden doğru teşhis koymak ve tedbir almak ekonomimiz için büyük önem taşıyor.
     Tüketici fiyatlarının yüzde 0,23 ile beklenenin üzerinde bir düşüş gösterdiğine de değinen Yöney, Üretici fiyatları da yüzde 0,31 düştü. Yıllık enflasyon TÜFEde yüzde 9,07, ÜFEde ise yüzde 6,13 şeklinde gerçekleşti. Deflasyonist bir tehlike olasılığı için tedbir alınmalı ifadelerini kullandı.
     Yöney, çekirdek enflasyonun yüzde 7,5 olmasının üretimdeki sıkıntıyı gösterdiğini, bunun devam etmesi durumunda reel sektörün karlarında azalma, bankacılık sektöründe de kredi vermede sorun yaşanmasının söz konusu olacağını belirtti.
    
     Muhabir: Bursa/Halil İbrahim Başer/Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yöney: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER