Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı

Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı -CHP Genel Sekreteri Tamaylıgil: Yerelde halkın katılımı, düşüncesi, ihtiyaçları dikkate alınmadan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı büyük bir belediyenin başkanlığı haline dönmüş, imar planları b


İZMİR (A.A) - CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülmeye devam edilen Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHKlerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısına ilişkin, Yerelde halkın katılımı, düşüncesi, ihtiyaçları dikkate alınmadan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı büyük bir belediyenin başkanlığı haline dönmüş, imar planları başta olmak üzere yerelin ihtiyaçlarına göre karar almasını merkezileştirmiştir dedi.
     Tamaylıgil, CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ile birlikte İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenciyi ziyaret etti.
     CHP Grup Toplantı Odasında gerçekleşen ziyarette, TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülmeye devam edilen Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHKlerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
     Tasarıda halkın görüşlerinin dikkate alınmasının da önemli olduğunu belirten Tamaylıgil şunları söyledi:
     Bu bakış açısıyla, her şeye hakim olmak, her şeyin sınırlarını kendi çizmek ve aslında ileri demokrasi lafları ederek, maalesef yerelde güçlenme ve yerelin milli irade olarak ortaya koyduğu katkı ve düşünceyi dikkate almadan merkezileşen yönetim modelinin açıkça örneğini görüyoruz.
     Artık AKP iktidarıyla yerelde halkın katılımı, düşüncesi, ihtiyaçları dikkate alınmadan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı büyük bir belediyenin başkanlığı haline dönmüş, imar planları başta olmak üzere yerelin ihtiyaçlarına göre karar almasını merkezileştirmiştir. Bu yeni tasarı, 56 milyon nüfusu ilgilendiriyor. O yüzden çok iyi değerlendirilmesi, tartışılması gerekiyor. Ama AKP, ben yaptım oldu mantığı güden tercihte. Bunu, AKPnin, Türkiyedeki baskı, kendine has yönetim tarzı ve sınırlarını çizme hedefinin yerelde de kendini gösterdiği bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.
    
     -Halkın demokratik süreçlerde etkili olmasının yolları tıkanmaktadır-
    
     CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin de bir yerleşim alanının idari yapısının değişikliği gündeme geldiğinde, evrensel kuralların dikkate alınması, değişikliklerin o kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğini savundu.
     Yerel yönetimlerin demokrasinin beşiği sayıldığını dile getiren Keskin, (Yerel yönetimler) Demokrasinin kurumsallaşması, kökleşmesinde en temel işlev yapan kurumlardır. Az olan belediye sayımız Adalet ve Kalkınma Partisini rahatsız etmiştir. İleri demokrasi nutkunun arkasında 2 bin 500e yakın belediyemizin bin 591ini ortadan kaldırarak, halkın demokratik süreçlerden etkili olmasının yolları biraz daha tıkamaktadır diye konuştu.
     Keskin, İzmir İl Genel Meclisinin CHPli üyelerinin bu hafta başında meclisi salonunda söz konusu tasarıya karşı yapmak istedikleri basın açıklamasının İzmir Valiliğince engellendiğini de iddia ederek, Bu da demokrasimizin başka bir ayıbıdır. Vali, siyasi iktidarın müfreze kolu görevini üstlenmiş kişi değildir. Devletin valisidir. Basın toplantısının sokağa indirgenmesi valinin ayıbıdır dedi.
    
     Muhabir: Halil Şahin / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER