Çanakkalede altın madeni arama çalışmaları

Çanakkalede altın madeni arama çalışmaları -Kuzey Biga Madencilik AŞ Genel Müdürü Giray: -Çanakkalede yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla metal madencilik yapmaya hazırlanıyoruz


ÇANAKKALE (A.A) - Kuzey Biga Madencilik AŞ Genel Müdürü Hasan Giray, Çanakkalede yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla metal madencilik yapmaya hazırlandıklarını söyledi.
     Çanakkale yöresinde altın madeni arama faaliyetlerini sürdüren şirketin genel müdürü Giray, düzenlediği basın toplantısında yasal izin süreçlerini tamamlamaya çalıştıklarını, yatırım hedeflerini gerçekleştirmek için kararlı adımlar attıklarını anlattı.
     Çanakkalede sorumlu ve duyarlı altın madenciliğinin iyi bir örneğini vermek istiyoruz. Çanakkalede yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla metal madencilik yapmaya hazırlanıyoruz diyen Giray, bölge köylerinden başlayarak Çanakkale ekonomisine ve istihdamına sağladıkları önemli katkının yanında, sosyal sorumluluk kapsamında çeşitli çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
     Giray, gelecek yıldan itibaren itibaren bölge ekonomisine katkısı olacak projeleri hayata geçireceklerini ifade ederek, başarılı öğrencilere burs vererek, eğitim alanında öğrencileri ve ailelerini destekleyeceklerini vurguladı.
     Gazetecilerin iş yeri açma izinleri süreci ile ilgili sorusu üzerine Giray, Bölgede oluşan yanlış bilgilenme ve hassaslık nedeniyle sayın valimizin süreci inceletmesi, çeşitli kamu kurumlarından rapor almasını saygıyla karşılıyoruz. Bir altın madeni görmeden bazı bilgi kirliliklerinin giderilemediğini görüyoruz. Bildiğimiz kadarıyla İl Genel Meclisi üyeleri ile bazı kamu görevlileri, ülkemizdeki bir altın madenine ve çevre köylerine ziyaret yapacak. Belediye başkanımızın da altın madenini yerinde incelemek istediğini biliyoruz. Bunlar bölgede gerçek bilgilerin duyurulması için önemli gelişmelerdir diye konuştu.
     Giray, madencilik ile tarım ve turizm faaliyetlerinin yan yana bulunabildiğine işaret ederek, Bergamada tarımsal faaliyetlerin sürdüğünü, her yıl binlerce yerli ve yabacı turistin ilçeyi ziyaret ettiğini söyledi.
     Dünyada bine yakın altın madeninin faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Giray, Türkiyede üretilen altının 100 katı dünyada 100 yıldan fazla süredir üretilmekte. 20 yıldır altın madenlerinin içinde fiilen çalışıyorum. Başta ABD, Rusya, Çin, Kanada olmak üzere, tüm gelişmiş ülkelerde altın madenleri çalışmaktadır. Çanakkalede yaratılan korkunun bir tanesi bile bu madenlerde gerçekleşmemiştir ifadelerini kullandı.
    
     -Bir altın madeni şirketinin ödediği vergi, yüzde 60lara ulaşır-
    
     Genel koordinatör Halil Agah ise madencilik sektörüne yapılan yatırımların bölgede 4 kat fazla etki yarattığını anlatarak, çevreden yapılacak satın almalar, istihdam gibi doğrudan katma değerlerin dışında, yan sanayilerle de kentin ekonomik gelişmesine çok önemli katkı sağlayacaklarını dile getirdi.
     Sıklıkla altın madenciliğinde sadece yüzde 4 oranında pay kaldığı iddia edilmekte diyen Agah, sözlerini şöyle tamamladı:
     Halbuki bu yüzde 4, ticari faaliyetlerden alınan vergilerin dışında toplam üretimden ek olarak alınan devlet katkı payıdır. Üstelik bu katkı payı işletmenin gelir gider hesabı yapılmadan ödenen paydır. Yani üretilir, üretilmez verilir. Bunun bir bölümü de İl Özel İdaresi ve Köylere Hizmet Götürme Birliklerine doğrudan verilip, yerel gelişmeye katkı sağlanır.
     Bir altın madeni şirketinin ödediği vergi, toplamda verilen tüm doğrudan ve dolaylı vergilerle beraber yüzde 60lara ulaşır.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Çanakkalede altın madeni arama çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER