Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü

Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü -Avustralyanın Melbourne kentinden Ezineye gelen gazi, öğretmen ve öğrencilerden oluşan 15 kişilik grup, Opet Tarihe Saygı Parkını ziyaret etti -Grup, 57. Alay Yürüyüş Yolundan Conkbay


ÇANAKKALE (A.A) - Avustralyanın Melbourne kentinde yaşayan bir gazi, iki öğretmen ve 12 öğrenciden oluşan grup, Gelibolu Yarımadasındaki anıt ve mezarları ziyaret etmek üzere Çanakkaleye geldi.
     Eceabat ilçesinde bulunan Opet Tarihe Saygı Parkını gezen grup, burada Avustralyalı ve Türk askerlerin heykellerinin yer aldığı ve Bomba Tepe Vakasının canlandırıldığı bölümü inceledi.
     Avustralya Muharip Gaziler Derneği Üyesi Bert Lawes (85), gezi sırasında yaptığı konuşmada, 98 yıl önce Çanakkalede canlarını veren Avustralyalı, Yeni Zelandalı ve Türk askerleri anmak için geldiklerini söyledi.
     Gelibolu Yarımadasının, kendileri için çok önemli olduğunu belirten Lawes, "Böyle bir savaşın hiç olmaması gerektiğini düşünüyorum. O zaman düşmanımız ama şimdi dostumuz olan Türkler ile yaşanan savaşın önemli ögelerinden biri olan 57. Alay Yürüyüşünü de öğrenmek istiyorum. Onun için yürüyeceğim" dedi.
     Penola Koleji öğrencisi Maddy Foley de savaşlarla ilgili bilgiler edindiğini dile getirerek, atalarının çarpıştığı, dostluğun savaşla başladığı bu coğrafyada bulunmaktan duygulandığını anlattı.
     Roxburg Koleji öğrencisi Matt Nayler ise büyük amcasının Çanakkalede savaştığını ve onunla gurur duyduğunu ifade etti.
     Ailesi, İran-Irak Savaşı sırasında canlarını kurtarabilmek için Avustralyaya kaçan Ahmed Shami (17), hayattaki en kötü şeylerden birinin, savaş olduğunu belirtti.
     Avustralyada yaklaşık 40 yıldır yaşayan grup lideri Vecihi Başarın, normal koşullarda kendi imkanlarıyla Çanakkaleye gelemeyecek öğrencileri, Avustralyada kurdukları Gelibolu Dostları Derneğinin çabalarıyla getirebildiklerini kaydetti.
     Bu ziyaretin, öğrencilerin hayatlarındaki en önemli deneyimlerden biri olacağına dikkati çeken Başarın, "Bu programı, tüm Avustralyaya yaymayı düşünüyoruz. 11 günde Türkiyeden birçok şeyler öğrenerek memnun bir şekilde ülkelerine geri dönecekler. Onlar birer elçi olacak. Türk halkının sevecenliğini, dostluğunu, tüm Avustralyaya duyuracaklar" diye konuştu.
     Grup, Gelibolu Yarımadasındaki Türk şehitlikleri ile yabancı ülkelerin anıt ve mezarlıklarını ziyaret edecek, 57. Alay Yürüyüş Yolundan Conkbayırına gidecek.
    
     Muhabir: Bülent Ersöz / Burak Akay
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER