Çanakkale Savaşlarının 100üncü yılına doğru

Çanakkale Savaşlarının 100üncü yılına doğru -ÇASİAD Başkanı Yıldız: -"100üncü yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında Türkiye ve Avustralya arasındaki kültürel, sosyal ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi için çeşitli faaliyetlerin


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇASİAD) Başkanı Salih Yıldız, Çanakkale Savaşlarının 100üncü yılı anma etkinlikleri kapsamında, Türkiye ve Avustralya arasındaki kültürel, sosyal ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi için çeşitli faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda 2015 yılı hazırlıklarının büyük öneme sahip olduğunu bildirdi.
     Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, barışın kenti Çanakkalenin, Cumhuriyete katkı sunan bir ruhun yaşandığı, düşmanlığın dostluğa çevrildiği topraklar olduğunu ifade etti.
     Çanakkalenin, 1918de zaferle taçlanan ancak çok sayıda kayıp verilen topraklar olduğunu, bu nedenle ülke insanı için burasının anlamının farklı olması gerektiğine işaret eden Yıldız, Çanakkale Savaşı denilince ilk olarak zaferin kazanıldığı 18 Mart gününün akla geldiğini ifade etti.
     Yıldız, şunları kaydetti:
     "Omuz omuza çarpışan her milletten askerin yer aldığı bu savaşlar, 25 Nisan 1915 sabahındaki kara çıkarmasıyla başlamıştır. Bu nedenle her yıl 25 Nisan gününde Gelibolu Yarımadasında uluslararası törenler düzenlenir. Savaşın mağlupları bu günü Anzak Günü olarak anmaktadır. Kentimiz 5 bin yıllık geçmişinin yanı sıra turizm, tarım ve üniversite konularında da ivme kazanan bir şehirdir. Bu kapsamda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) önderliğinde EXPOTROİA Turizm ve Ticaret Fuarını hazırlamanın heyecanını yaşıyoruz. ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezinde, 16-19 Mayısta düzenlenecek fuar, 2015 yılı, Çanakkale kara ve deniz savaşlarının 100üncü yılı olması nedeniyle yapılacak etkinliklerin ilki çerçevesinde planlandı. 100üncü yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında Türkiye ve Avustralya arasındaki kültürel, sosyal ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi için çeşitli faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda 2015 yılı hazırlıkları Çanakkale için büyük önem taşıyor. Amacımız bu fuarı uluslararası bir etkinlik haline dönüştürmek, gelenekselleştirmektir. 2015 yılında ortalama 10 bin civarında Anzakın Çanakkaleyi ziyaret etmesi beklenmektedir. Yeni Zelanda ve Avustralyalıların da katkılarıyla bu etkinlik süreklilik arz edecek, gelenekselleşecektir."
     Çanakkalede iki yıl içinde yeni kongre salonları, oteller, altyapı çalışmaları, etkinliklerin gerçekleşebileceği alanlar yapılmasının planlandığı bilgisini veren Yıldız, devletin yoğun desteğiyle bir komite kurulduğunu ve çalışmalara başlandığını duyurdu.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Çanakkale Savaşlarının 100üncü yılına doğru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER