Çankırı, kaya tuzundan hediyeliklerle özdeşleşti

Çankırı, kaya tuzundan hediyeliklerle özdeşleşti -Hititlerin kullandığı mağaradan çıkarılan kaya tuzundan yapılan hediyelik süs eşyaları ilgi görüyor -Çankırı Valisi Özcan: -"Türkiye, Çankırıyı hediyelik eşyalarla tanımaya başladı"


ÇANKIRI (A.A) - Ferhat Barulay - Çankırıda Hititlerin kullandığı Tuz Mağarasından çıkarılan kaya tuzundan yapılan hediyelik süs eşyaları ilgi görüyor.
     Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaya tuzunun şehrin önemli materyallerinden olduğunu belirterek, son dönemlerde hediyelik eşyalar konusunda talebin arttığını söyledi.
     Hediyelik eşyaların çeşitlendiğini ifade eden Özcan, "İlimizde tuzdan lamba ve minyatürler yapılıyor. Kentte bu alanda çalışan esnafların çeşitli objelere yönelmesi beni mutlu kılıyor. Bu objeler Çankırıya ekonomik gelir getirecektir. Türkiye, Çankırıyı hediyelik eşyalarla tanımaya başladı. Hediyelik eşyaların üretimi ilimizde çeşitlenerek devam ediyor" şeklinde konuştu.
     Özcan, açtıkları kurslarla usta yetiştirmeyi planladıklarını kaydederek, kaya tuzunun sağlık alanında da kullanılabileceğini, son zamanlarda bronşit ve astımın tedavisinde yarar sağladığının ortaya çıktığını dile getirdi.
     Özcan, evinde de sağlık açısından tuz ürünleri kullandığına dikkati çekerek, "Kalorifer peteğine bağladığım kaya tuzu, havanın tuz oranını dengelemek için sıcaklık ortamına göre kalsiyum veriyor. Ayrıca hem yatak odamda hem de çalışma odamda tuz lambası var. Özellikle elektronik cihazların saldığı ışınlara karşı etkili olduğu söyleniyor" ifadesini kullandı.
    
     -Ustaların elinde şekil buluyor-
    
     Hediyelik eşya ustası Mustafa Çağlar ise öğretmenlikten emekli olduktan sonra kaya tuzundan eserler yapmaya başladığını söyledi.
     Çağlar, kaya tuzunun hem sağlık hem de süs eşyaları açısından ekonomik değer taşıdığını belirterek, dünyada ilk defa kaya tuzunu tornada işleyen firma olduklarını savundu.
     Ürünün iyi değerlendirilmesi için daha çok proje üretilmesi gerektiğini vurgulayan Çağlar, şunları kaydetti:
     "Denizli ve Afyonkarahisarda mermer neyse Çankırıda da kristal kaya tuzu ve tuz ürünleri değer kazanmalı. Bunu yapan insanlar olmalıdır. Tuzla hediyelik ürün açığını kapatmak istiyoruz. Tuzdan ev eşyaları, baharatlıklar, kalemlikler, kolyeler, saklama kapları yapıyoruz. Kaya tuzu, hak ettiği yere getirilerek, hem Türkiye hem de dünya piyasasında yer alarak, Uzak Doğudan getirilen ürünlerin yerine geçirilmelidir. Kalite açısından farklıyız. Tuzumuz kirletilmemiştir."
     Çağlar, hediyelik eşyalara hayallerini, Çankırının sevdasını ve insan sevgisini işlediğini anlatarak, Çankırının tuz ürünleriyle akla gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Çankırı, kaya tuzundan hediyeliklerle özdeşleşti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER