Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör:

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör: -Bu sene üst kesimlerden çok ovada fındık var


SAMSUN (A.A) - Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, bu sene üst kesimlerden çok ovada fındık olduğunu söyledi.
     Güngör, yaptığı açıklamada, ilçedeki fındık rekoltesinde bu yıl geçen seneye oranla yüzde 10-15lik bir artış beklediklerini ifade etti.
     Fındık rekoltesinin geçen sene üst kesimlerde yüksek olduğuna işaret eden Güngör, Geçen sene üst kesimlerde fındık çoktu, ovada ise çok fındık yoktu. Bu sene ise bunun tam tersi oldu. Ovada fındık fazla, üst kesimlerde ise çok fazla fındık yok. Geçen seneye göre bu sene denge sağlandı. Bu sene Çarşambanın fındık rekoltesinin 20-25 bin ton olacağı söyleniyor ancak ben buna katılmıyorum. Geçen seneye göre yüzde 10-15lik bir rekolte artışı olacağını düşünüyorum. Bunun yanı sıra Salıpazarında yaşanan sel felaketi ve Çarşambanın sahil kesiminde yaşanan hortum felaketi de rekolte artışını etkileyecek etkenler arasındadır dedi.
    
     -Söylentiler fındık fiyatını düşürüyor-
    
     Fındığın çok olduğuna dair söylentilerin olması nedeniyle fındık fiyatının düştüğünü dile getiren Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Fındık rekoltesinin yüksek olması fındık fiyatını etkiliyor. Ancak bunun yanı sıra halkın fındığın bu sene Orduda, Adapazarında ya da yüksek kesimlerde çok olduğunu dile getirmesi de fındık fiyatının düşmesine neden oluyor. Bu söylentiler nedeniyle ihracatçılar da fındık fiyatını düşürüyorlar. Bizim temennimiz fındık fiyatının 5 liranın altına düşmemesidir. Bu sene Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya girerek fındık almasını bekliyoruz. Bu şekilde fındık fiyatlarının çok aşağı düşmesi engellenebilir.
     Güngör, 24 Temmuz 2012 tarihinde fındık toplama ve ihraç tarihleri hakkında önemli bir toplantı yaptıklarını da belirterek, Fındık toplama ve ihraç tarihi ile ilgili gerçekten çok önemli bir toplantı yaptık. Bu toplantıda aldığımız karara göre Samsunun orta kesiminde fındık toplanmaya 10 Ağustosta başlanması kararını aldık. Bu kararı almamızın bir nedeni de zamanından önce toplanan fındığın içinin tam olarak dolmaması ve yendiğinde ağızda acımsı bir tat bırakmasıdır. Fındığın zamanında toplanması bu nedenle çok önemlidir. Çiftçilerimizin bu tarihi beklemelerini ve fındık toplamaya bu tarihte başlamalarını istiyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Yaşar Karaman
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER